Finansal Okuryazarlık
Ekonomiyi anlamak kendi cebimizi düşünmek ,daha bilgili bir birey olmak.
Ekonomiyi anlamak temelde bazı temel kavramları bilmek gerekir. Bunlar öncelikle
- ENFLASYON: Fiyatlar genel düzeyinde sürekli bir şekilde hissedilen düzeyde artış demektir.
- HANEHALKI: Aynı çatı altında birleşmiş akrabalık bağı olsun veya olmasın aynı sosyal çevre ve geçim kaynağı bir olan bir arada yaşayan kişi topluluğuna denir.
- DEFLASYON: Fiyatlar genel düzeyinde sürekli düşüşe denir.
- BORSA: Belirli kriterleri sağlayan firmaların kayıt yaptırdıktan sonra BIST tarafından hisselerinin belli bir oranının piyasaya sunulduğu piyasa defter değeri verilen sanal ortama borsa denir.
- EKONOMİ: Bir bilim dalıdır. Sosyal ve kültürel düzeyleri de içinde barındıran finansal işlemlerin olduğu karmaşık yapıdır.
Ekonomiyi anlamak önemlidir. Ekonomiyi öğrenmek için ne yaptınız? Size gerekli olduğunu düşündünüz mü? Hayatınızın her alanında ekonomi sizinle birlikte haraket ettiğini farkına vardınız mı? Ekonomi hayatımızın en ufak çarkında bile dönüyor ve biz bunu hiç bir zaman bilinçli olrak dikkate alıp inceleme gereksinimi duymamışızdır. Ekonomiyi anlamak bizim sosyal değerlerimizi nasıl etkilediğini öğreneceğiz ve paramızın bizim kontrolümüzde ilerlemesine yardımcı olacak bir bilimdir.
Ekonomi denilince şarkıda da denildiği gibi 'para para para varlığı bir dert yokluğu yara' şeklinde aklımıza geliyordur. Ama temel de giderlerimizi belirlemek ve gelirlerimizi tespit ederek işe başlarsak ve her ay belli bir miktar bütçe ayırarak birikim yaparız. Paramızı uzun vade de bize ilk başta getiri getirmese de uzun süre sonra getiri getirecek işlerle uğraşmalıyız.Aslında finansal okur yazarlığın temelin de zamanı iyi kullanmak ve geçirdiğimiz zamanı ömrümüzden ve yaşlılığımızdan ve cebimizden giden nakit olrak algılar zamanı verimli kullanırsak finansal okur yazarlık seviyesine gelebiliriz.
Ayrıntılı öğrenmek isteyenlere Alfred Mill Ekonomi 101 ve Mahfi Eğilmez Kolay Ekonomi kitaplarını tavsiye ederim.