Formula 1'de Yeni Dönem Öncesi İzlenimler

Bahreyn'de Kartlar Yeniden Dağıtılacak mı?

20 Mart saat 18.00'da Bahreyn'de beş kırmızı ışık sönecek ve Formula 1 heyecanı aylar sonra tekrar başlayacak. Aynı zamanda Formula 1 için yeni bir dönemi de başlatacak olan 2022 sezonu öncesinde, yeni sezona dair beklentilerimi ve dileklerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Barcelona ve Bahreyn'de üçer gün olarak gerçekleştirilen sezon öncesi testler sonrasında, aklımızdaki bazı sorular cevaplandı fakat bunların yerine yenileri de eklendi. Herkesin merak ettiği en önemli soru tabii ki takımlar arasındaki güç dengesinin nasıl şekillendiği, fakat her yıl olduğu gibi bu yıl da bu sorunun cevabını yılın ilk sıralama turlarına kadar almamız pek mümkün değil. Buna rağmen, gerek takımların testlerdeki performansı, gerekse sürücülerin ve takım patronlarının açıklamalarından bazı çıkarımlar yapabiliriz, bu yazının sonunda kendi izlenimlerime göre oluşturduğum sıralamayı da ekleyeceğim.

Takımların Gelişim Kumarı

Normal koşullar altında 2021 yılında yürürlüğe girmesi gereken yeni yönetmelikler, pandemi etkisiyle 2022 yılına sarktı. Her ne kadar takımların 2022 araçlarına yönelik gelişimleri bir süre durdurulmuş olsa da, takımların bu fazladan bir yılı 2022 sezonuna daha iyi hazırlanmak için kullandıklarını düşünmek yanlış olmaz. Ayrıca, Haas gibi 2021 yılının aracı için yapılacak geliştirmeleri tamamen es geçip tüm kaynaklarını bu yılın aracına aktaran takımların akıbeti merak konusu. Gridin gerisinde kalan takımlar için bu yolun mantıklı göründüğü de aşikâr. Bunun tam tersini düşündüğümüzde ise 2021 yılında galibiyet mücadelesi veren Mercedes ve Red Bull'un 2022 için yeterince hazırlanamadığını düşünebilirsiniz fakat bu konuda bir çıkarım yapmak için henüz çok erken.

Bir Formula 1 Aracı ve Bir Yunusun Ortak Noktası

Takımlar araçlarını ilk defa piste çıkarmadan önce, araçlarını rüzgar tüneli ve CFD (Hesaplamalı Akışkan Dinamiği) testleri yardımıyla geliştirdiler. Bu yılın araçlarının geçen yıla kıyasla çok kökten bir değişiklik geçirdiğini düşünürsek, sıfırdan inşa edilen her ürün gibi bu yılın araçlarında da tasarım aşamasında fark edilmeyen kusurlarının olması sürpriz değil. Pek çok Formula 1 hayranının lügatına ilk defa giren dalgalanma (porpoising) etkisi de burada karşımıza çıkıyor. Adını yunus benzeri bir deniz memelisinden alan bu olay, araçların düzlükte giderken aynı bir yunus gibi yukarı-aşağı hareket etmesi sayesinde böyle adlandırılmış. Aracın arka kısmında çok yüksek basınçla yere basma kuvveti oluşması sonucu yere çekilmesi ve yere çekilmesi sonucu da hava akışının kesilip aracın arka kısmının yeniden yükselmesiyle sürekli kendini tekrar eden bu etki, araçları hem daha dengesiz hale getiriyor hem de pilotlar için uzun vadede ciddi sıkıntılar oluşturabilir.

Aslında bu etki Formula 1 tarihinde ilk defa karşımıza çıkmıyor, 1980'li yılların başında da kullanılan fakat dönemin araç güvenlik şartları için fazla tehlikeli olan 'yer etkili' araçlarda da bu sorun kendini gösteriyordu. Kısacası, yere basma kuvveti üretmek için aracın tabanının kullanıldığı çözümlerde bu etki kaçınılmaz, fakat dalgalanma etkisini minimuma indirip araçtan maksimum performansı almak da takımların elinde. Sezon öncesinde McLaren, Ferrari ve Red Bull gibi takımların, rakiplerine göre dalgalanmadan daha az etkilendiğini gördük, sezonun ilk yarışına kadar diğer takımların bu konuda nasıl çözümler geliştireceği ise merak konusu.

Testler Sonrası Takım Sıralamaları

Bütün takımların güçlerini sakladığını ve test zamanlarından anlamlı sonuçlarından çıkarmanın çok zor olduğunun bilincinde olarak, ilk yarış sonrası tamamen yanılmış olduğumu fark edebilecek de olsam, hislerime göre bir sıralama yapmak istiyorum.

1.Red Bull- Özellikle testlerin son günü getirdikleri güncellemelerle oldukça dengeli ve hızlı bir araca sahip duruyorlar, bununla beraber büyük bir dayanıklılık sorunu yaşamamış olmaları da olumlu bir gösterge.

2.Ferrari- Sancılı geçen iki yılın ardından, takım gerçekten sağlam bir şekilde geri dönüş yapmaya hazır görünüyor. Özellikle güç ünitesi anlamında gelişimleri, iyi çalışan bir aerodinamik paketle birleştiğinde sezon boyunca galibiyet kovalayan bir Ferrari görebiliriz.

3.Mercedes- Neredeyse hiç sidepod (yan soğutma girişleri) içermeyen radikal bir tasarımla herkesi şaşırtan Mercedes, dalgalanma başta olmak üzere çeşitli sorunlarla boğuşan bir araca sahip gibi duruyor. Tabii ki konu Mercedes olunca ilk yarışta herkesin bir saniye önünde olmaları da kimseyi şaşırtmayacaktır.

4.McLaren- Barcelona testlerine hızlı başlayan ve dalgalanma sorunundan belki de en az etkilenen takım, Bahreyn'in sıcak çöllerinde türlü sorunlarla karşılaştı. Frenlerini soğutma konusunda sıkıntı yaşayan takım, bu sorunlarını çözebilirse orta grubun en önünde yer alabilir.

5.Haas- Belki de bu kadar yukarıda olmasına en çok şaşırdığımız takım. Fakat geçtiğimiz yılın geliştirme bütçesini bu yıla aktarmış olmaları, ve Mazepin ile yollarını ayırdıktan sonra Kevin Magnussen'in takıma geri dönmesi hesaba katılınca bu yıl onları tekrar orta sıralarda izleyebiliriz.

6.Alpine- Belki de performansını tahmin etmesi en zor takım olabilirler. Yeni güç ünitesinin dayanıklı olması durumunda, Alonso ve Ocon Alpine'i orta sıralarda tutabilir.

7.AlphaTauri- Çok göze batmasa da testler boyunca en çok tur atan takımlardan biri oldular. Saf hız konusunda iyi bir noktada gözükseler de, bu yıl başarılı olmak için geçen senenin aksine iki pilotlarıyla da düzenli puanlara ihtiyaçları olacak.

8.Aston Martin- Testler boyunca çok büyük dayanıklılık sorunları yaşamasalar da, saf hız olarak şu anda iyi bir noktada olduklarını düşünmüyorum, fakat pilotlarınızdan biri Sebastian Vettel ise her zaman sürprizlere açık olmalısınız.

9.Williams- Williams'ı sıralamada bu kadar aşağıya yerleştirmeme rağmen, kesinlikle daha yukarılarda olmasını istediğim bir takım. Tasarım anlamında Mercedes benzeri bir sidepod tasarımıyla dikkat çekiyorlar, fakat pilot kadrosu açısından diğer takımlara göre geride kaldıklarını söyleyebilirim.

10.Alfa Romeo- Her ne kadar listenin son sırasında olsalar da, bu yıl bütün takımların birbirlerine daha yakın olacağını tahmin ediyorum. Alfa Romeo'yu en son sıraya koymamın sebebi ise, hız konusunda değil dayanıklılık anlamında eksiklerinin olduğunu düşünmem. Bu sorunların üstesinden gelirlerse yükselme şansları kesinlikle var.