Four Asian Tigers (Dört Asya Kaplanı)

Bu yazımda Doğu Asya'nın hızlı bir şekilde gelişen dört ekonomisinden bahsedeceğim.

Asya Kaplanları, Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Tayvan ekonomilerini kasteder. Bu ülkeleri bir araya getiren özellik ise hızlı bir şekilde sanayileşmeleri. Asya Kaplanları ekonomik olarak şu avantajları barındırıyor; (1) iyi gelişmiş altyapılar – karayolları, limanlar ve demiryolları, (2) eğitimli ve vasıflı nüfus,(3) eğitime ve başarıya değer veren kültürel gelenekler, (4) faydalı coğrafi konumlar, (5) düşük düzeyde devlet desteği -Banka kredilerindeki faiz oranları, (6) işgücü, vergilendirme ve kirlilik için daha az katı düzenlemeler.


Dört Asya Kaplanı'nın ekonomileri büyüdükçe, yerel endüstriler hükümet yardımı ve ekonomik çevre desteğiyle meydana geldi. Örnek olarak, Samsung Güney Kore'nin markasıdır ve şu anda dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticilerinden biridir.

Hong Kong

1960 yılı Hong Kong için yeni bir ekonomik devrin başlangıcı oldu. İnşaat sektörünün yenilenmesi ve genişleyen tekstil üretimi ekonomiye destek verdi. Hong Kong kısa süre içinde Doğu Asya'daki en çekici iş ortamı haline geldi ve dünyadaki en büyük üçündü doğrudan yabancı yatırım(DYY) alıcısı oldu. Hükümet şehrin kârını yollara, hastanelere, okullara ve diğer alt yapı hizmetlerine yatırdı. GSYİH 1961-1997 yılları arasında büyük ölçüde büyüdü. Hong Kong şu anda dünyanın en büyük ticaret limanlarından birine sahip.

Singapur

1965'te bağımsızlığını kazanan Singapur, 1960'lı yıllarda büyük düzeyde yoksulluk ve işsizlikle karşı karşıya kaldı. Nüfusun yarısının okuma yazma bilmemesi ve kişi başına düşen GSYİH'nin düşük olmasından dolayı Singapur hükümeti Singapur hükümeti, Singapur'u DYY için cazip hale getirmek amacıyla bir Ekonomik Kalkınma Kurulu kurdu. Doğrudan yabancı yatırımın hızla artması, 2001 yılına gelindiğinde yabancı şirketler üretilen çıktının %75'ini ve üretilen ihracatın %85'ini oluşturuyordu. Singapur şu anda İnsani Gelişme Endeksi'nde (HDI) en üst sırada yer alan Asya ülkesi ve dünyada 9. sırada. 2021 itibariyle, kişi başına düşen GSYİH tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı: 70,000,00 ABD Dolarının (USD) üzerinde.

Güney Kore

Güney Kore geniş ve esnek bir işgücüne sahip olmasına rağmen, sınırlı doğal kaynaklara sahip olan bir ülkeydi bu yüzden hükümet, ekonomik büyüme için tarıma büyük yatırım yapılması yerine Japonya'dan Sony gibi büyük ulus ötesi şirketleri(TNCs) çeken ve doğrudan yabancı yatırımları teşvik eden bir ortam yarattı. Güney Koreli firmalar da yüksek ithalat vergileriyle korunarak yerel olarak üretilen mallar için yeterli bir pazar sağladı. Hükümet ayrıca teknoloji sektöründe kendi araştırma ve geliştirme programını da uygulayarak, Güney Kore'nin önde gelen teknolojiler ve ürünler üretmesine yol açtı. Bugün Samsung, Hyundai ve Daewoo markaları dünya çapında tanınmaktadır.

Tayvan

Büyük TNC'ler de Tayvan'ı hedef aldı. Örnek olarak, Amerikan oyuncak şirketi Mattel 1960'ların sonlarında, ana fabrikasını Japonya'dan Tayvan'a taşıdı. Bu, Doğu Asya'yı dünyanın atölyesine dönüştürecek olan büyük ölçekli imalat operasyonlarının ilk hareketlerinden birini temsil ediyordu. Mattel'in Tayvan fabrikası, dünya çapında yapılan tüm Barbie bebeklerinin yarısından fazlasını üretti. Tayvan şu anda elektronik, bilgisayar ve yarı iletkenler gibi sektörlerde öne çıkıyor.




Kaynakça

https://localizejs.com/articles/the-rise-of-the-asian-tigers-and-why-your-business-needs-them/

https://cigp-com.translate.goog/insights/the-four-asian-tigers-how-are-they-doing-now?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc