Fransa'da Kuraklık Alarmı
Sıcaktan kavrulan kasabalar içme suyu bulamıyor!
Fransız hükümeti, 100'den fazla belediyeyi içme suyu sıkıntısı çeken tarihi bir kuraklıkla mücadele etmek için bir kriz ekibi kurdu.
Ekolojik Geçiş Bakanı Christophe Béchu, "borularda hiçbir şey kalmadığı" için kamyonların bu bölgelere su ulaştırdığını söyledi.
Başbakanlık, bunun Fransa'da kaydedilen en kötü kuraklık olduğunu söyledi. 93 bölgede su kullanımının kısıtlandırıldığı belirtildi.
Bu koşulların en az önümüzdeki iki hafta devam etmesi bekleniyor.
AFP haber ajansının bildirdiğine göre, devlet enerji şirketi EDF, nehir sıcaklıkları yeterli soğutma sağlamak için çok yüksek olduğu için bazı nükleer santrallerdeki üretimi azaltmak zorunda kaldı.
Fransa anakarasının neredeyse tamamını vuran kuraklığın mahsul verimini azaltacağından ve Ukrayna'daki savaşın yol açtığı gıda krizini şiddetlendireceğinden korkuluyor.
Avrupalılar, dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Rusya ve Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatının normalden çok daha düşük olması nedeniyle zaten yüksek gıda fiyatlarıyla mücadele ediyor.
Fransa'yı Haziran ayından bu yana kavuran sıcak hava dalgası, ağaçların ve çalıların yapraklarını erken dökmesine neden olarak sonbahar gibi görünen sahneler yarattı.
Ulusal hava durumu servisi Meteo-France, Temmuz ayında Fransa'da sadece 9,7 mm (0,38 inç) yağmur yağarak Mart 1961'den bu yana en kurak ay olduğunu söyledi.
Fransa'nın kuzey-batı ve güney-doğusunun çoğunda, suyu korumak için harici sulama yasaklandı.
Tarım bakanlığı, esas olarak hayvan yemi için kullanılan mısır hasadının bu yıl 2021'e kıyasla %18,5 daha düşük olması bekliyor.
Fransız BFMTV'nin bildirdiğine göre, Fransa, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'dan yapılan mısır ihracatının hepsinin, sıcak hava dalgası nedeniyle bu yıl daha düşük olması bekleniyor.
Broadcaster TF1'in bildirdiğine göre, Alpler'deki hayvan yetiştiricileri, hayvanları için su toplamak için her gün kamyonlarla vadilere inmek zorunda kalıyor ve bu da haftalık yakıt faturalarına birkaç yüz avro daha ekliyor.
KAYNAK: BBC