Fresco'da Animasyon Günlüğüm 01

Fresco'da animasyon oluşturma sürecimin ilki.

Merhabalar, uzun zaman sonra ilk defa Fresco programını tekrardan açıp baştan bir işe koyulmuşken sürecimi paylaşıyorum sizerle.

Öncelikle kafamda bir proje oluşturdum ve ne yapacağımı oluşturdum. Fikir bir müzikten geliyor.

Unknown Trip (single) - ambient & synthesizer by Steellborn (soundcloud.com)

Steellborn ( Muhammed Emin Demirel)'un yeni ambient parçasını ilk dinlediğimde hissettiklerimi görsel bir düzleme aktarma isteğiyle yola çıkarak bir animasyon klip storyboardı oluşturdum. Fakat animasyon yapmak öyle kolay olmayacaktı. Önce en basitten başlamak gerekiyordu.

Müziği dinlediğimde kafamda oluşan görsellik hem animasyondan hem de fotoğraflardan oluşuyordu. Fakat öncelikle karakterlerimin anatomik hareketlerini çözümlemem gerekiyordu.

Karakterlerim asalı din adamlarından, ruhlardan ve karınca, arı gibi böceklerden oluşuyordu. Arı ve karıncaları gerçek videoların bir birleşiminden oluşturmak zihnimde canlanan görüntüydü fakat ilerleyen sürede totali animasyondan oluşan bir klip şeklini de alabilir. Biraz yavaş ilerleyen bir süreç olacak belki ama buna değeceğini düşünüyorum. Çünkü vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum bile.

Asalı din adamları karakterlerim için demeler yaptım ve anatomik çözümlemeleri de bu karakterler üzerinden yürütmeyi planladım. İlk olarak seçeceğim karakter sol alt köşedeki karakterim ve hareket olarak da yürüme hareketi ile başlamaya karar verdim. Pelerinli oldukları için başlangıç için uygun bir hareket olacaktı. Anatomi çok fazla gözükmediği için sadece pelerini hareket ettirerek ve düzlemde ilerleterek yürüdüğünü hissettirecektim.

Fresco'da çizim yapmaya geçtiğimde ilk olarak çizimimi gerçekleştirdim ve çizimi katmanlara yaydım. Çizim ve boyamalaraı farklı katmanlarda gerçekleştirmek büyük bir kolaylık ve geri dönülebilirlik sağlamakta. Fresco'da karşılaştığım ilk sorun animason aşamasında katmanları gruplayamamak olmuştu. Yani çizim hareket ediyor ama boyamaları hareket etmiyordu ya da hareket eden bir kare devamında da katmanlara geçiyordu ve kare kare çalışmak mümkün olmuyordu. Fakat birkaç denemeden sonra derin bir nefes aldım ve en baştan daha düzenli çalıştığımda problemi de ortadan kaldırmış oldum.

Totalde 4 gün sürmüş bir ilk çalışma olmuş oldu. Ama bu daha yolun başı, zamanla hızlanacak ve animasyonun derinliklerini keşfetmiş olmanın zevkini tatmanın çok keyifli olacağına inanıyorum.