Geçmişten geleceğe yolculuk: Sardes Antik Kenti

Bir dönem Demir Çağı Lidya Krallığı'nın başkentliğini yapmış Sardes Antik Kenti dört bin yıllık tarihe sahip. Şehir ilk sikke basılan yer olması ve ısıtma sistemleriyle dikkat çekiyor.


Manisa’ya 65 kilometre uzaklıkta bulunan Sardes Antik Kenti, Sart beldesinde yer alıyor. Sart ve çevresi yaklaşık beş bin yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Demir Çağı’nda Lidya Krallığı’na başkentlik yapmış bu kentin tarihi dört bin yıla dayanıyor. Sardes Antik Kenti, ovanın 300 metre üstünde yükselen bir kale konumuna sahip. Bu şehre güzellik ve önem katan altın ve suyu sürükleyen şey ise Paktolos Nehri. İlk altın sikkenin basıldığı yer olma özelliğine sahip olan kent Paktolos Nehri’nin sürüklediği altınlar ile bunu özelliği kazanmış. Rivayete göre Paktolos Nehri’nin altın taşımasının nedeni dokunduğu şeyi altına çeviren Midas’ın bu nehirde yıkanmış olması. Parayı basan ilk devlet olması Lidya’yı ticarette önemli bir konuma getirerek yüzyıl gibi bir sürede Anadolu’da en güçlü devler haline gelmiş. Hem idari hem de ticari önemini korumuş olan Sardes Antik Kenti döneminin en zengin şehirlerinden biri.

Kentin ana damarı olan su her alanda kullanılıyor

Kentte bulunan temiz su nedeniyle şehirde hamam inşa edilmiş ve Bizans dönemine kadar kullanılmaya devam edilmiş. 23 bin metrekare alanı kaplayan bu anıtsal kompleks, orta ekseni boyunca konumlandırılmış sıcak ve soğuk su havuzlarının her iki yanında simetrik odaların bulunduğu bir plana sahip. Günümüzde yapılan restorasyonlarla iki kat sütunlu ve dikdörtgen planlı Mermer Avlu ise yıkanma kısmından ayrı. Avlu birinci kat duvarında bunulan yazıta göre hamam Roma İmparatorluk Ailesi adına Caracalla ve Geta ile anneleri Julia adına ithaf edilmiş. Bu hamam kompleksinde bir de sinagog bulunmakta. Geç antik dönemde zengin Musevi cemiyetine hizmet veren sinagogun yapı ve dekorasyonları kısmen restore edilmiş. Aynı zamanda kentin ana caddesinde yer alan ve çoğunluğu iyi korunmuş olan dükkanların ısıtmaları termal sistem ile sağlanmış. Halen görünür olan kalın su borularının içinden geçen sıcak suyla dükkanları ısıtarak, ilk termal su ile ısıtmayı sağlayan kent olarak önem kazanmış.

Geçmişe adeta bir zaman yolculuğunu deneyimini yaşatan bu kent Anadolu’nun görülmesi gereken yerlerinden biri. Özellikle bu mevsimde gezmenin daha rahat olacağı Sardes Antik Kenti’ne giriş ücreti 14 TL. MüzeKart sahipleri ücretsiz geçiş sağlayabilmektedirler.