George Orwell'in Ortaya Çıkan Mektupları Edebiyatına Işık Tutuyor

George Orwell'ın Bin Dokuz Yüz Seksen Dört romanının ilham kaynağı belli oldu!


George Orwell'ın bilinen romanı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört artık akademisyenler tarafından farklı bir bakış açısıyla incelenebilecek. Yazarın oğlu tarafından akademik arşivlere teslim edilen mektuplar, Orwell ile eski kız arkadaşları arasındaki konuşmaları gün yüzüne çıkardı. Mektuplarda görüldüğü kadarıyla Bin Dokuz Yüz Seksen Dört'ün baş karakterleri Winston ile Julia arasındaki ilişki aslında yazarın eski kız arkadaşları ile konuşmalarından ilham alınarak yazılmış.

Meydana çıkan mektuplar gösteriyor ki gerçek adı Eric Blair olan Orwell, 1950'lerin sonlarındaki vefatına kadar evli olmasına rağmen bu iki kız arkadaş ile yakın iletişime devam etmiş. Ancak ilginç olan özel hayatının detayları değil, karakterlerinin ne kadar gerçek hayatı yansıttığı. Winston ve Julia'nın kitapta kavuşamayan aşıklar olması, kitapta sık sık tasvir edilen uzun yürüyüşleri Orwell'in mektuplarında yazdığı kadınlar ile yürüyüş yapma teklifleri ile yeni bir bağlam kazanıyor. Her ne kadar metinlerin otobiyografik okumalarını seven birisi olmasam da, bunun benim kişisel fikrim olduğunun farkındayım ve mektupların edebiyat dünyasına kazandırdıkları da yadsınamaz bir gerçek.

Blair, babasının mektuplarını keşfettikten sonra, Orwell'in mektuplaştığı Eleanor Jaques ve Brenda Salkeld'in ailelerinden onların mülkiyetinde olan mektupları satın alıp Londra Kolej Üniversitesi'nin Orwell Arşivi'ne bağışladı. Eleanor Jaques ve Brenda Salkeld'in geçmişte Orwell'in evlilik tekliflerini geri çevirmiş olmaları Orwell'in gerçek hayatta hissettiği ve romanda da baskın olarak hissedilen hasret ve arzu gibi hislere yakıt sağladı.

Evlatlık oğlu Richard Blair verdiği röportajda ''O kadar geçmişte kaldı ki rahatsız etmiyor,'' açıklamasını yaptı. Blair ardından mektupların dijitale geçmesini ve böylece dünya çapındaki akademisyen ve Orwell severlerin sadece romantik hayatını değil hobilerini ve düşüncelerini de okuyabilmelerini dilediğini belirtti. Mektuplar aynı zamanda Orwell'in buz pateni yaparken, balık tutarken ve çalışırkenki çizimlerini de içeriyor. Biyografi yazarları için özellikle önem taşıyan mektuplar şimdiden Orwell üzerine çalışan akademisyenler arasında heyecan yarattı.

Mektupların büyük çoğunluğu şimdiye kadar gün yüzü görmemişti. 10 yıl önce Jaques'e yazdığı 18 mektup bir barakadaki çantanın içinde bulunan zarfta keşfedilmişti. Salkeld'e mektupları 2018'de yeğeninin yaptığı bir konuşma ardından ortaya çıktı. Blair mektupların Orwell'in eşini sevmediği anlamına gelmediğini söyledi, yalnızca söyleyecek bir şeyleri olan zeki kadınlar ile konuşmaktan hoşlandığını belirtti.

Mektuplar UCL Arşivlerine her yıl yapılan Orwell anma derslerinin hemen öncesinde teslim edildi.