Göğe Komşu Topraklar: Artvin

Artvin'i tanıyor muyuz?

Doğası, yeşili ve büyüleyici güzelliğiyle yaşayan ve gören herkesi kendine hayran bırakan nadide şehirlerimizden Artvin.

Eski ismiyle Livane olarak bilinen, Karadeniz'in doğusunda kalan küçük ve şirin şehrimiz çok köklü bir geçmişe sahip değildir. Gürcistan ile sınır kapısı bulunan şehirde göçmen nüfusu fazladır. Bununla birlikte Gürcü, Laz ve Hemşinli gibi örneklendirilebilecek farklı kültürel oluşumlar bulunmaktadır.

Jeopolitik konumu gereği farklı iklim çeşitlerine ve engebeli alanlara sahiptir. Sahil kesimlerinde çay yetişir ve ilin büyük bir çoğunluğunda da fındık tarımı yapılmaktadır. Yaşayan nüfusun bir kısmının geçim kaynağını da tarım oluşturmaktadır.

İlin sembolü boğadır ve her yıl çeşitli ilçelerinde ve Kafkasör ismiyle bilinen yaylasında geleneksel olarak Boğa Güreşleri Festivali düzenlenmektedir. Artvin'le bütünleşmiş bir diğer konu ise Artvin yöresine ait Bar oyunlarıdır. Başta Artvin Barı olarak bilinen ve oynanılan oyun sonraları Atatürk'e ithaf edilmiş ve adı Atabarı olarak düzeltilmiştir.

Şehrin en önemli akarsuyu Çoruh Nehri'dir. Şehrin bir diğer eski ismi olan Çoruh buradan gelmektedir. Şehrin yarısından fazlasını yeşil alanlar, doğal güzellikler, karagöller kapsamaktadır. En meşhurları Şavşat ve Borçka Karagöl, Murgul Delikli Kaya Şelalesi, Şavşat evleri, Cehennem Deresi kanyonu, şehir merkezinde bulunan Artvin Kalesi ve çeşitli yaylalarıdır. Küçük bir ilçesi olan Murgul'da ise bakır madenleri bulunmaktadır.

Artvin için önemli bir konumda bulunan bir diğer yapı ise Artvin'in Atatepe olarak adlandırılan yüksek kesiminde 22 metre ve 60 tonda ağırlığında olan Atatürk heykelidir. Heykel Atatürk'ün Dumlupınar'da kayaların üzerinde bulunduğu anın canlandırılmış hâlidir. Artvin'e gezmeye gelenlerin en sık ziyaret ettiği alanlardandır. Misafirlerin ziyaret etmeyi sevdikleri başka bir yer ise Artvin manzarasını en derinden hissedip yaşayabileceğiniz ülkemizin en büyük cam terası Hatila Vadisi Cam Teras'tır.

Artvin'de yetişmiş çok yetenekli sanatçılarımız bulunmaktadır. Karadeniz müziği ve rock tarzını sentezleyerek efsaneler yaratan bizlerin şair ceketli çocuk olarak tanıdığı Kazım Koyuncu en bilinenler arasındadır. Artvin için yazılmış şiirler ve şarkılarda bulunmaktadır.

Kazım Koyuncu ve Nejat Uygur'u rahmetle anıyoruz.