Güney Kore’de Başlayan 4B Hareketi

Güney Kore'deki doğum oranları ve büyük oranda nedeni üstüne bir yazı.

Bu hareket Güney Kore’de yaklaşık 2019’da ortaya online olarak çıkmış olup #MeToo hareketiyle beraber en büyük online feminist hareketlerden biri olmuştur. Erkek egemen topluma ve dayatmalarına bir baş kaldırı olarak ortaya çıkmıştır. 4B hareketi dört tane “Hayır”ı içerir.

Bunlar; çocuk doğurmaya (bichulsan), evlenmeye (bihon), cinsel ilişkiye (bisekseu) ve erkeklerle çıkmaya (biyeonae) "Hayır" demeyi içerir. Korece olarak hepsi “B” harfiyle başladığı için 4B adını almıştır. Annelik ve eş olarak geleneksel cinsiyet rollerinden kadınları kurtarmayı amaçlayan bu hareket, erkek egemen ataerkil topluma ve kadın düşmanı dayatmalara Koreli kadınlar tarafından yeter denmesiyle beraber ortaya çıkmıştır.

Saygı Yoksa Biz de Yokuz!

Güney Kore’nin hukuk sisteminin de “abusive” erkekleri korumasıyla, Kore’de erkekler tarafından yaşatılan birçok fiziksel, psikolojik şiddet ve cinsel suçlar ceza almıyor veya yakalanırlarsa çok hafif cezalar alıp korunuyorlar. Öte yandan kadınların yaptığı en ufak hareket çok ağır cezalara yol açıyor. 25 yaşındaki bir kadın, nüde bir erkek modelin fotoğrafını çektiği için 10 aylık bir cezaya çarptırılıp mahkeme tarafından zorunlu cinsel şiddet dersleri aldırılmış. Bu uygulamalar oldukça taraflı görünüyor.

Sonrasında tüm bu baskılardan sıkılan Koreli kadınlar önce “Korse Hareketi”ni başlatıyorlar, kameralar önünde saçlarını kazıyıp, “erkeksi” kıyafetler giyerek toplumun onlara dayattığı cinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik baskıdan kurtulmak için protesto yapıyorlar. Bu hareket 2016’ da başlıyor ve 4B hareketinin temelini oluşturuyor.

Online olduğu için tam olarak kimin başlattığı belirsiz olsa da Cho Nam-Joo’nun 2016’da çıkan romanı, “Kim Jiyoung, Born 1982”nin fitili ateşlediği düşünülüyor. Koreli kadınlar için bardağı taşıran son damla bu olmuş gibi görünüyor. Birbirleriyle dayanışma içinde olan kadınlar, Kore toplumundaki sonu gelmeyen cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı ve eşitsizliğe bir başkaldırı olarak sadece anne ve eş olarak görülmeyi reddediyorlar ve erkeklerle olan tüm ilişkiyi kesmeye başlıyorlar.

En Düşük Doğum Oranı ve Güney Kore’nin Neslinin Tükenme Noktasına Gelmesi

Tüm bu greve karşı Başkan Yoon Suk Yeol'un da tavrı da net, her şeyin sorumlusunu feminizm olarak görüyor ve Güney Kore’de kesinlikle cinsiyet eşitsizliği olmadığını iddia ediyor.

Ayrıca Kore’nin 2001’den beri aktif olan Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı da bu olaylardan sonra kapatıldı ve kitaplardan da cinsiyet eşitliği konusu çıkartıldı.

Sonuç olarak değişmeyen Kore toplumunda kadınların evlenmeme ve çocuk doğurmama “grevi” Kore’yi çok ciddi bir neslinin tükenmesi durumuyla karşı karşıya getiriyor. Güney Kore'nin doğum oranı 2023’te 0,72’ye gerileyerek bu oranın en düşük olduğu ülke olarak tekrar rekor kırdı. Şu an Güney Kore’de neslin devamı için gereken %2.1 doğum oranı sayısı sağlanamıyor.

Kaynakça

https://en.wikipedia.org/wiki/4B_(movement)

https://www.thecut.com/2023/03/4b-movement-feminism-south-korea.html

https://www.service95.com/4b-movement-explainer/

https://www.iar-gwu.org/blog/iar-web/south-koreas-4b

https://www.bbc.com/turkce/articles/cx9d2g185ywo#:~:text=G%C3%BCney%20Kore%2C%20d%C3%BCnyada%20do%C4%9Furganl%C4%B1k%20oran%C4%B1n%C4%B1n,%2C7'ye%20geriledi%C4%9Fi%20g%C3%B6r%C3%BCld%C3%BC.