Günümüze Kadar Gelmiş Bazı Şamanizm İnançları

İnandığımız bazı batıl inanç ve geleneklerin kökeninin aslında şamanizm olduğunu biliyor muydunuz?

İşte bunlardan bazıları;

1-) 40-7-52 Sayıları

Vefat eden kişilerin ardından 40., 7. ve 52. gecede toplanıp Kuran'ı Kerim okutulur. Bu sayılar birer tesadüf değil şamanizmde kutsal kabul edilen sayılardandır. Ayrıca şamanizm inancında ruhun, bedeni ölümden 40 gün sonra terk ettiği düşünülürdü. 'Kırkı çıkmak' tabirinin de buradan geldiği söylenebilir.

2-) Kurşun Dökmek

Şaman kültüründe 'kut dökmek' adı verilen bu ritüel kişiye musallat olmuş kötü ruhları arındırmak için yapılırdı.

3-) Lohusa Kadına Kırmızı Kurdele Takmak

Şamanizm inancında anneyi ve yeni doğan bebeğini 'albız' adı verilen kötü ruha karşı koruması için kırmızı kurdele takılırdı.

4-) Tahtaya Vurmak

Şaman kültüründe ruhların ormanlarda ve ağaçlarda yaşadığına inanıldığından tahtaya vurma işlemi tahtayı ruhtan arındırmak için yapılırdı.

5-) Mezarlara Suluk Yapmak

Günümüzde bazı mezarların ayak ucunda rastladığımız suluklar şamanizm inancında ölen kişinin ruhunun susadığı takdirde kalkıp su içmesi için yapılırdı.

6-) Dilek İçin Bez Bağlamak

Türbelere veya dilek ağaçlarına bez bağlamak şaman kültürüne ait bir gelenektir. Bu inançtakiler ağaçları yaşam kavramıyla bağdaştırdıklarından dileklerini ağaca bez bağlayarak dilerlerdi.

7-) Sağ Ayak

Kapıdan girerken veya çıkarken ilk adımı sol ayakla atmanın uğursuzluk getireceğine inanılması da şamanizm kökenli inanışlardan birisidir.