Hayvan beslemenin tutuklanmaya yol açtığı ülke: İran

İran'da hayvan sahiplerine ve hayvanlara uygulanan yaptırımlar gündeme damgasını vurdu.

İran, 1948 yılında orta doğuda hayvanların barışçıl bir ortamda refah içinde yaşamasını koruyan yasaları kabul eden ilk ülkelerden biriydi. Hatta bununla kalmayıp hayvan haklarını geliştiren ilk kurumun açılışında finansal destek sağladı. İran şahını ailesinin bile köpekleri vardı. Ancak Şah Muhammed Rıza'nın devrilişine tanıklık eden 1979 İslam Devrimi, içinde bulunulan bu durumu oldukça farklı bir hale getirdi.


İslam dinine göre hayvanların bazıları necis olarak yani pis olarak tanımlanılanmaktadırlar. İran toplumu, değişen rejimden ve dolayısıyla bu düşünce yapısından da ötürü batılılaşmayı çağrıştıran her şeyin yok olması gerektiğine inanan bir toplum haline geldi.


Tahran'da şu anda evcil hayvan sahiplerine tutuklanma gibi yaptırımlar uygulanmakta. Buna ek olarak hayvanları alıkoydukları bile oluyor. Polisler net bir biçimde şehrin parklarında veya caddelerinde köpek gezdirmenin resmi bir suç olduğunu duyurdu. İnsanlar evcil hayvanlarını sokağa çıkaramıyor ve ellerinden alınmaması için saklamaya çabalıyor. Net bir kanun düzenlemesi gelmemiş olsa da polisler keyfi olarak bu yaptırımları batılılaşma semböllerini ortadan kaldırmak hedefiyle uygulamaya devam ediyorlar. Köpek gezdirenlerin tutuklanmasının yanı sıra hayvanlar için bir hapishane yapıldığı ve bu hapishanede temel yaşam koşullarına uygun ortam sunulmadığı söyleniyor.

KAYNAKÇA: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-62205744

GÖRSELLER: https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraflar/multiple-dogs

https://www.middleeasteye.net/news/iran-pet-keep-criminalised-law-widespread-anger