Hindistan'da Kadının Yerini Değiştiren Başarı: Deepika Kumari

Tek başına toplumdaki rolleri yıkmaya çalışan sporcu Deepika Kumari'nin öyküsü

Hindistanda ülkenin en fakir eyaleti olan Ratu Chati köyünde dünyaya gelen Deepika Kumari, çocukken keşfettiği okçuluk sporuna büyük bir ilgi duymaya başladı. Kısa sürede kendini kızla geliştiren Deepika Kumari, 12 yaşında bu ilgiyi kariyere dönüştürebilmek için evinden ayrıldı.

Kumari'nin o zamandan beri başarısı olağanüstü bir şekilde emeklerinin karşılığını verdi. Okçuluğa başladıktan sadece bir yıl sonra, Cadet Dünya Şampiyonu oldu. Üç buçuk yıl içinde okçulukta duyulmamış bir dünya şampiyonuydu.

Ancak Londra Olimpiyatları'nda erken çekilerek kariyerinde büyük bir gerileme yaşadı. Pes etmeden azimle tekrar en baştan başlayarak Rio 2016'ya kadar Hindistan Yedi Olimpiyat Patikası'nda ilk üç denemede dünya rekoru kırdı. Ama Rio'dan birkaç hafta önce omuz zedelenmesine maruz kaldı ve bu durum çeyrek finallerde mağlubiyetine neden oldu.

Kariyerinde büyük bir hırsla devam etmek isteyen Kumari'nin, Netflix'te başarı öyküsünü belgeleyen Ladies First adında kısa bir film bulunmakta. Ortaya çıkan hikayesinde kendi öyküsünü anlatan Deepika, “Her zaman beni farkeden bir şey yapmak istedim. Böylece insanlar beni tanıyacak ve 'Bu Deepika' diyecekti."

Kadın rollerinin sadece evlenmek, Çamaşır yıkamak, çocuk büyütmek olduğu bir ülkede, dünya rekoru kırarak ülkesine ilk altın madalyayı kazandıran kadın olan Deepika bu düzeni yıkmak için büyük bir öncü olarak asıl başarısını elde etmiş durumda.