Hiroşima Bombardımanı
Tarihin Büyük Katliamı: Hiroşima
Hiroşima, Japonya'nın güneybatısında bulunan bir şehir olarak bilinir.
Hiroşima bombardımanı olarak bilinen olay, ABD tarafından gerçekleştirilmiş olan bir atom bombası saldırısıdır ve II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilmiştir.
Tarihin en yıkıcı ve korkunç olaylarından biri olarak hafızalara kazınan bu saldırı Japonya'da binlerce ölüme yol açtı.
Kimileri tarafından Japonya’nın ABD’yi kalbinden vurduğu "Pearl Harbour" saldırısının intikamı olarak görülen bu saldırı, kimileri için de gövde gösterisi olarak yorumlanmıştır. Tarihin saldırısı olarak bilinen olayda, ABD ilk kez Japonya’ya karşı nükleer silaha başvurmuştu.
Japonya, 10 Temmuz 1945’te Almanya’nın Potsdam kentinde o dönemki müttefiklerin liderleri olan ABD Başkanı Harry Truman, Sovyet lider Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Churchill’in katıldığı toplantıya bir elçi göndermek istemiş, ancak müttefikler bunu reddetmişti. Bu olay üzerine müttefikler tarafından yapılan 'Japonya'ya yapılan savaşı sonlandırma' çağrısı ise Japonya tarafından reddedilmiştir. Japonya'nın bu tavrı, ülkeye yapılacak olan atom saldırısında belirgin bir rol oynamaktadır.
ABD başkanlık koltuğuna oturan Harry Truman, zaman kaybetmeden atom bombasının atılması için gerekli süreci başlatmıştı. Yapılan incelemeler sonucu ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısı ile Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef aldı.
Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy", Enola Gay adlı uçakla taşınmış ve 6 Ağustos 1945'te, yerel saatle 08:16’da yeryüzüne 600 metre mesafede patlamıştı.
Yaklaşık 140 bin kişinin ölümüne neden olan Hiroşima saldırısı, yüzbinlerce kişinin yaralanmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına da sebebiyet vermiştir.
Japonya'da yaşanan atom saldırısından sonra hayatta kalanlara "Hibakuşa" adı verildi. Bombalar, hibakuşaların vücudunda kanser gibi tedavisi zor hastalıklara, şekil bozukluğu, sakatlık ve uzun süreli psikolojik çöküntülere de neden oldu.
Bugün, Hiroşima’da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos’ta tüm dünyada anılmaktadır.