İhap Hulusi Görey: Grafik Tasarımda Öncü Reklamcı

Grafik tasarımda öncü bir reklamcı olan İhap Hulusi Görey'in hayatı.

İhap Hulusi Görey, 28 Kasım 1898’de Mısır’ın Kahire şehrinde dünyaya gelmiştir. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kahire’nin İngiliz Okulları’nda tamamlamıştır. I. Dünya Savaşı’nda Kahire İngiliz işgaline uğrayınca ailesiyle beraber İstanbul’a dönmüştür. 1917'de Almanya'da yaşayan bir ressamdan posta yoluyla resim dersleri almış ardından 1920 yılında resim eğitimi görmek üzere Almanya'ya gitmiştir. Münih’te Haimann Schule atölyesinde üç yıl çalışmış, 1923'te düzenlenen Galatasaray Sergisi'ne Almanya'da yaptığı çalışmalarıyla katılmış ve daha sonra Kuntsgewerbe Schule’ye devam ederek eğitimini tamamlayıp yurda geri dönmüştür.

Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmesinden dolayı babası, İhap Hulusi Görey’in Dışişleri Bakanlığı'na girmesini istemiştir. Kısa bir süre Dışişleri Bakanlığında çalışmış olsa da memuriyeti reddederek hayatını resim yaparak kazanmaya karar vermiştir.

Dönemin en gözde dergisi olan Akbaba dergisinde çalışmaya başlayan İhap Hulusi Görey, Münif Fehim ve Ramiz Gökçe’yle birlikte karikatüristlik yapmıştır. Zamanla daha çok afiş çalışmalarına ağırlık veren İhap Hulusi Görey, afiş yaparken buluşun önemine değinmiş ve bunu "Seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli." diye yorumlamıştır. İlk afiş siparişini 1927'de İnci Diş Macunları'ndan almış ve reklam afişlerini hazırlamıştır.

İhap Hulusi, birçok gazete ilanı ve afiş siparişi almaya başlayınca 1929'da İstanbul'da ilk atölyesini kurmuştur. Atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı etiketi ve Atatürk’ün siparişi üzerine Alfabe’nin kapağını tasarlayan İhap Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller), Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donanım Kurumu ve birçok özel kuruluş ile başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Cumhuriyetin 10. yılında hizmetlerinden dolayı kendisine Atatürk tarafından kol saati hediye edilmiştir. 1948'de Viyana Uluslararası Afiş Sergisi'nde 'Bursa ve İzmir' adlı afişleriyle derece almıştır. Teyyare Piyangosu (Milli Piyango) idaresi için 45, Tekel İdaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurtdışında da adını duyurmayı başarmıştır. Bayer’in afiş ve etiketleri, Mısır’ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait afiş ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haig’in, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi’nin ellerinden çıkmıştır.

İhap Hulusi Görey, başarı ve emek dolu hayatının son zamanlarını çizim yeteneğini yitirdiği ve çalıştığı hiçbir kurum tarafından sigortalanmamış olduğu için Şişli'deki dairesinde maddi sıkıntılar içerisinde geçirmiştir. Çevresindekilere durumu ile ilgili mektup yazdıysa da onuru nedeniyle uzun süre göndermemiştir. 27 Mart 1986 yılına gelindiğinde ise İstanbul’da 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.