İlk Türk Grafik Tasarımcısı: İhap Hulusi Görey 

Bu yazımızda gördüğünüz bir çok logonun afişin tasarımcısı olan İhap Hulusi Görey'i tanıyacağız ve çalışmalarını inceleyeceğiz.

İha Hulusi, ilk Türk grafiğinin yapılıp reklamcılığının ilk büyük duayen isimlerindendir. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin birçok kurumsal kurumsal çalışmasını tasarlayarak Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni görselliğe kavuşmasına ön ayak olmuştur. Hayat hikayesinden bahsedelim.

28 Kasım 1898’da Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Aslen Kemahlı bir asker olan dedesi görevi sebebiyle Mısır’a gelmiş olan aile I.Dünya Savaşında İngilizlerin Mısır’ı işgaliyle birlikte İstanbul’a geri dönmüştür. İhap Hulusi’nin iki kardeşi olup birisi Türkiye’nin ünlü heykeltıraşlarından biri olan Yavuz Görey, diğer kardeşi Nihat Hulusi ise Mısır’ın ünlü müzecilerinden birisi olmuştur. İhap Hulusi, ilk ve orta öğrenimini Kahire’deki İngiliz okullarında tamamlamıştır. 1917 yılında ise Almanya’daki bir ressamdan posta yoluyla resim dersleri aldı. 1920 yılında resim öğretimi almak için Almanya’ya gitti. Münih’te bulunan Heimann Schule atölyesinde üç yıl çalıştı. 1923’te düzenlenen Galatasaray Sergisi’ne Almanya’daki yaptığı çalışmalarla katıldı. Almanya’daki resim tahsilini tamamlayan İhap, 1925 yılında İstanbul’a döndü. Bir çok yabancı dil bilmesinden dolayı İhap’ın babası Ahmet Hulusi Bey oğlunun Dışişleri Bakanlığında çalışmasını ister fakat İhap Hulusi bir süre Dışişleri Bakanlığındanki memuriyetinden istifa eder. Ve geçimini resim yaparak kazanmaya karar verir. Kendini tanıtmak için ilk kez döneminin önemli dergilerinden birisi olan Akbaba dergisinde karikatürist olarak çalışmaya başladı. İhap Hulusi zamanla afiş çalışmalarına ağırlık verir ve 1927 yılında ilk afiş siparişini İzmir’den Diş Macunları’nın reklam afişi siparişini alır. İhap Hulusi artık gazete ilanları ve reklam afişlerine üzerine çalışmaya başlar. Ve 1929 yılında İstanbul’da ilk atölyesini kurar. 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün sipariş üzerine yeni Türk Alfabesinin kitap kapağını tasarladı. Ve bu alfabe kitabı yıllarca ilköğretim öğrencileri tarafından kullanıldı. Çalışmalarına hızla devam eden İhap Hulusi; Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Sümerbank, Türk Hava Kurumu, Yeşilay, Kızılay, Tariş ve birçok özel kurumlara tasarım hizmeti verdi. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uzman tasarımcısı olarak tanındı. Cumhuriyet’in 10.yıldönümünde yaptığı hizmetlerden dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine kol saati hediye edildi. İhap Hulusi Türkiye’nin yanı sıra yurtdışınada çalışmalar yaptı. Bayer, Mısır Devlet Demir Yolları ve Tekel İdaresi, ünlü viski markası John Halgh gibi yabancı bir çok markanın afiş ve etiketlerini tasarladı. 1935 yılında İstanbul Beyoğlu’nda kendisinin ve Türkiye’nin ilk grafik tasarım sergisini açtı. İhap Hulusi Görey, grafik tasarımın yanı sıra suluboya, hat gibi diğer alanlarla da uğraştı. Ömrünün son yıllarına çizim yapamaz hale gelen İhap Hulusi, Şişli’deki dairesinde maddi sıkıntı içinde yaşadı. 27 Mart 1986 yılında 88 yaşında İstanbul’da vefat etti.

İşte İhap Hulusi'nin bazı önemli tasarım çalışmaları;