Impact Yazı Karakteri

Geoffrey Lee tarafından 1965'te tasarlanan Impact'e bir bakış.

Bir Tasarımcı Geoffrey Lee

İngiltere'de doğan Geoffrey Lee reklamcılıkla ilgilendi. Bir çok farklı ajansta farklı işlerde çalıştı. Çalışmaları yalnızca tipografi değildi, aynı zamanda markalar ve şirketler için kurumsal kimlikler yapıyor logo tasarlıyordu. 1965'te Pembertons'dayken de İngiliz dökümhanesi Stephen Blake için tasarlayacağı Impact yazı karakteri için çalıştı. Tasarladığı Impact yazı karakteri o zamandan bu zamana temel yazı karakterlerimizden birisi.

Sans-serifli ve Serifli Harfler

Impact yazı karakteri, grotesk bir sans-serif yazı tipidir. En çok Helvetica Inserat'a benzer. Serif, harfin tırnağını ifade eder. Sans-serif ise tırnaksız anlamına gelmektedir. Tırnaklı yani serifli harfler kitap ya da gazete okurken harflerin daha iyi algılanabilmesini sağlarken sans-serif okumayı zorlaştırabilir. Aynı zamanda tırnaklı harfler geleneksel bir yapıya sahipken sans-serif harfler modern bir yapıyı oluşturur. Teknolojinin ve bilgisayarların hayatımızda günden güne daha fazla yer kaplamasıyla sans-serif yazı stilleri daha çok oluşturulmaya başlanmıştır çünkü bilgisayar ekranında harflerin tırnakları kaybolabilmekte veya olduğundan çok daha büyük görünebilmektedir. Böylece tırnaksız harfler, metnin bilgisayar ekranında daha kolay görünebilmesi için yaygınlaştırılmıştır. Basılı mecralarda gövde metinler tırnaklı kullanılırken ekranlar hayatımıza girdiğinde ise tırnaksız harflerin kullanımı yaygınlaşmıştır.

Geoffrey Lee Impact 1963 Posteri, Ashton Soh 2018

Geoffrey Lee ise Impact'i tasarlarken posterleri ve tanıtım materyallerini göz önünde bulundurarak tasarladı. Zaten Lee'nin reklamcılıkla ilgilendiğini biliyoruz. Impact'in özelliklerine bir bakış atarsak:

  1. Yükselenlerin neredeyse dörtte üçüne sahip olan x- yüksekliği
  2. Sıkıştırılmış harf aralıkları
  3. Kalın vuruşlar
  4. Minimal counter(''e'' ''a'' gibi harflerin eğri vurguları içerisinde kalan kapalı alan)

Bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda Impact yazı karakteri ile kağıtta mümkün olduğunca daha fazla mürekkep elde ederek aynı adı gibi bir 'etki' vermek istediğini anlıyoruz. Bunun sebebi: x yüksekliğinin fazla oluşu.

Impact yazı karakteri gövde metinler için değil ekranlar ve başlıklar için tasarlanmıştır. 2010'larda ise sosyal medya platformlarında ve metin ve resmin beraber kullanıldığı internet ögelerinde kullanım sıklıklığı gittikçe artmıştır. Buna örnek olarak GİF'leri, esprili mesaj ve slogan medya içeriklerini verebiliriz. 98'den beri ise Windows tarafından Microsoft Windows çekirdek yazı tipleri arasına dahil ediliyor.

Impact Typeface Tanıtım Broşürü

Geoffrey Lee Impact 1963 Posteri Pooja Narula 2018

Geoffrey Lee Impact 1965 Posteri, Shu Hui Tan 2013

Geoffrey Lee Impact 1963 Posteri, Pınar Özdemir 2015

Images:

Identifont - Impact

Geoffrey Lee obituary (thetimes.co.uk)

Impact - Wikiwand

Introduction to Typography | The M Blog (mghachem.com)

Impact (typeface) - Wikipedia

Impact (devroye.org)