İntihar Dükkanı

Hayatta başarılı olamadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!

Dünya'nın sonuna doğru gidilirken kötüleşen yaşam koşullarında yapılabilecek en iyi şey; intihar etmek.

Tıpkı bir market, bir eczane ya da bir bakkal gibi bir yer, intihar dükkânı. Nesillerdir bu işi yapan ailede bir tane bile gülen insan olmamış, ta ki Alan'a kadar.

Lucréce Hanım kocasıyla beraber işletiyor dükkânı. Bir oğlu, bir kızı sonrasında da bir oğlu daha oluyor. Hepsinin isimleri özellikle intihar eden meşhur kişilerden seçilmiş.

En küçük çocuk Alan, hiçbir zaman istendiği gibi ailelerine lâyık olmamakla suçlanıyor. Büyük çocuk ve kız ise gurur vesilesi. Yaptıkları resimler kasvetli, yüzleri kasvetli, sözleri kasvetli ve hayalleri kasvetli... Çocuklara okunan masallar bile intihar ile ilgiliydi.

Alan onlardan tamamen farklıydı. Hayata bakışı her zaman olumlu, resimleri güneşli, şarkıları neşeli, konuşmaları umutlu... Bu yönler ilk başta aile için çok zorlayıcı olsa da sonrasında herkes onun rüzgarına kapılıyor. Bunların yanında Alan'ın peltek olmasını hayatın güzellikleri içindeki noksanlık olarak tanımlayabiliriz.

Kitabın sonunu bilenler bilir. Herkese umut aşılayan, intihardan vazgeçirip güzel duygular saçan Alan, intihar ediyor! İntihar etmesi, bize neşenin içindeki karamsarlığı hatırlatıyor. Hz. İsa gibi Dünya hayatındaki görevini yerine getirdikten sonra sahneden memnun bir şekilde ayrılması da başka bir bakış açısı olarak dursun.

Kitabın dili akıcı, anlatım iyiydi. Düşündürücü olması ve yer yer güldürmesi de çok iyi yapılmış nüanslardı.


Kitabın 2012 yılında Patrice Leconte tarafından yazılan ve yönetilen bir animasyon filmi de mevcut. Fazlaca şarkı söyleniyor içinde ve elbette kitap- film farlılıkları çokça var. Sonunu ise farklı yapmışlar. Alan, intihar ediyor gibi kendisini çatıdan aşağı attıktan sonra zıplayarak herkesi yine de güzelliklere döndürmeyi başarıyor.

Keyifli okumalar ve iyi seyirler.