Oddsparks: An Automation Adventure İncelemesi

Sparklar hücuuum!

Sevimli bir maceraya hazır olun! Otomasyon oyunlarını ve keyifli deneyimlerini seviyorsanız, bir tavşan ile bir örümceği birleştirmenin gerçekten sevimli bir yaratığa yol açacağını düşünüyorsanız (gerçekten öyle), işte size Oddsparks: An Automation Adventure incelemesi. Oddsparks genellikle Pikmin ve Factorio'nun bir karışımı olarak tanımlanabilir; keşif, minyon tabanlı dövüş ve otomasyonu sıkılmayacağınız şekilde birleştiriyor.

Prosedürel olarak oluşturulmuş güzel bir dünyada eğlenceli bir macera mı istiyorsunuz? EVET!

Oyunun sizi aceleye getirmeden eğlenmeye zaman ayırmak mı istiyorsunuz? EVET!

Sevimli, küçük yardımcılardan oluşan bir ordunun size eşlik etmesini, sizin için savaşmasını ve eşyalarınızı üretim hattına taşımasını mı istiyorsunuz? EVET!

O zaman doğru yerdesiniz.

Massive Miniteam, otomasyon oyunu türlerini seven fakat bu türe pek fazla ilgisi olmayan insanlara rahat ve sakin bir deneyim sunmayı başarıyor. Oyuncuya oyunun farklı işlevleri ve mekanikleri hakkında bilgi verirken, türe yeni gelenlerin ve sıradan oyuncuların hızlıca kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağlıyor. Aynı zamanda oyun, Spark adı verilen yüzlerce küçük yardımcınızın makinelerinizi çalıştırdığı ve oradan çıkan malzemeleri taşıdığı, devasa otomatik işleme hatları inşa etme seçeneği sunuyor. (Oyunun içinde Spark diyolarda kendinize ait köleleriniz daha doğru oluyor. Hadi çocuklar savaşa falan diye gaza gelip götürüyorsunuz, ölüyorlar, yenilerini yapıyorsunuz, çok keyifli dünyadaki en tatlı köleler.) Böyle bir oyunda kontroller çok önemlidir çünkü rahat olmalıyız ve Sparklarımızı rahat yönlendirmeliyiz. Şanslıyız ki, kontroller iyi tasarlanmış ve hem kontrol cihazının hem de fare ve klavyenin kullanımı kolay ve oldukça sezgiseldir. Karakter hareketleri, Sparklarınızı yönlendirme ve binaların, yolların ve depolama birimlerinin yerleşimini çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Otomatik hatların oluşturulması, oyun ilerledikçe büyüyen, türe yeni başlayanlar için anlaşılması kolay, devasa bir araç seti sunarken, haritayı destansı bir endüstriyel Spark üretim kompleksi ile kaplamak istiyorsanız ihtiyacınız olan her şeyi size veriyor.

Oddsparks'ın sanat tarzı tek kelimeyle sevimli. Oyuncu karakteri özelleştirmesi, kıyafet seçeneklerinden saç stillerine ve dilediğiniz kumaş, saç ve ten rengine kadar çeşitlilik gösteriyor. Her Spark türünün tasarımı benzersizdir ve kendine özgü işlevini açıkça gösterir. Sade ama çok sevimli, pek bir şey yapamayan ama gerçekten çok çabalayan Stumpy Spark gibi, yakın dövüşte uzmanlaşmış gösterişli Choppy Spark veya en iyi üretim binalarını işletmek için kullanılan, Crafty Spark. Vahşi doğada dolaşan yaratıklar çok sevimli! Birbirinden çok farklı iki hayvanı her zaman tek bir hayvanda birleştirdiğinizde, Field Spunny (tavşan/örümcek), beelephants (böcek/fil) çok daha fazlasıyla karşılaşacaksınız. Kasabadan manzaralara, bitkilere ve NPC'lere kadar her şey çok güzel görünüyor. Oyunun ses tasarımına da özel olarak değinildiğini düşünüyorum. Müzik güzel ve gerçekten rahatlatıcı, soğuk havayı ve rahat ortamı vurguluyor. Sparklarınızın malzeme toplarken ya da işe gitmek için havaya fırlatılırken çıkardığı sesler, oyuncu karakterin Sparkları çağırırken asasında çaldığı küçük melodi ya da vahşi doğada yaşayan çeşitli yaratıkların sesleri o kadar eğlenceli ki. oynarken beni çok güldürdü. CO-OP desteği varmış fakat deneyemedim. Ama arkadaşlarınız ile oynarken tek bir yaratığa 100 tane Choppy Spark atabileceğinizi düşününce baya eğlenceli duruyor. (Agalar ile sevimli yaratıkları köle yapma keyfi.)

Bu fotoğrafta tatlı mı tatlı Beelephantsları görebilirsiniz.

Minik de olsa bazı eksilerine değinmek istiyorum, ama sakın unutmayın bu bir erken ereişim oyunu, ona göre düzeltilmesi gereken yerleri dile getireceğim. Dünyası ne kadar güzel olsa da daha tamamlanmadığı çok açık. Belli bir mesafeden sonra karakterimiz belirli yerlere çıkamıyor ve bu yüzden itemleri bulamıyoruz. Ya oyun istemiyor çıkmamızı ya da bir sorun var. 15-20 saatlik içerik deniliyordu ama rahatlıkla 12 saatte ulaşabiliyorsunuz. Görevleri böyle bir oyun için nasılsa öyle, kasabadakilere eşya teslim etme odaklı bir hikayesi yok. Otomasyon konusunda da belli bir yere kadar rahatlıkla otomasyon yapılırken, belli bir yerden sonra maalesef tıkanıyor çünkü hem bize üretim için yeni eşya vermiyor hem de depolama sistemi daha tam yapılmamış. Daha fazla çeşitlik ve amaça ihtiyacı var. Kısacası yukarıda, bu oyun tam bir erken erişim. Onu bilerek göz atın, fakat bunlar belirlenen yol haritası üzerinde rahatlıkla düzeltilebilir.

Sonuç olarak, "Oddsparks: An Automation Adventure" şu anda erken erişim aşamasında olsa da, potansiyelini gösteren ve keyifli bir oyun deneyimi sunuyor. Geliştiricilerin oyundaki eksiklikleri görüp en yakın zamanda gidermeye devam etmeleri gerekiyor, bu sayede oyuncular için daha tatmin edici bir deneyim sunabilirler. 


Asanızı kaldırın, Sparkalrınızı toplayıp, inşa etmeye ve keşfetmeye başlayın!