İskandinavların Altın Meyvesi: Cloudberry

Doğanın mucizesi olan bu eşsiz meyveyi biliyor musunuz?

Cloudberry (Rubus chamaemorus), yumuşak, sulu ve böğürtlene benzeyen bir meyve olup, besin değeri oldukça yüksektir. Genellikle turuncu ve sarı renkte olan bu meyve, Sibirya, batı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi soğuk iklime sahip ülkelerde yetişir.

Az verimli bölgelerde kendiliğinden yetişmesi meyveyi değerli kılar. Taze yendiğinde ekşi, olgunlaştığında ise tatlı bir tada sahiptir. Toplaması ve yetiştirilmesi oldukça zahmetlidir.


 Şarap, meyve suyu ve likör üretiminde kullanılmasının yanı sıra jöle ve reçel yapımında da sıklıkla tercih edilir. Vitamin C ve A bakımından da oldukça zengin içeriğe sahip olması nedeniyle cilt bakımının da vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bugün günümüzde birçok cilt bakım ürünlerinde cilt sağlığını desteklemesi nedeniyle cloudberrye rastlayabiliriz.

Aynı zamanda içerdiği yüksek antioksidan nedeniyle kış aylarında bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılabilir.

Yetiştiği bölgelerde, özellikle İskandinav ülkelerinde, yöresel mutfaklarda kendine has önemli bir yer tutar. İskandinav mutfağında genellikle yoğurt ya da peynirle birlikte sunulur ve ekmekle tüketilir. Tatlılarda ise tartların ve pastaların üzerine eklenir ayrıca dondurmalarda ve jölelerde ve çaylarda da rastlanabilen bir aromadır.