İskenderun Demir ve Çelik (İsdemir)

İsdemir, Erdemir ve Kardemir ile birlikte Türkiye'nin en önemli demir-çelik fabrikalarından birisidir.

2 Ekim 1970'de Hatay'ın İskenderun ilçesinde kurulan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., uzun çelik üretimi ile ön plana çıkmıştır. İskenderun'a 17 km mesafede, günümüzde Payas ilçesi sınırları içerisinde yer alan İsdemir, sosyal tesisleri ile birlikte toplam 16,75 milyon metrekare alanda (fabrika alanı 6,8 milyon m2) faaliyet göstermektedir.

1975 yılında 1,1 milyon ton/yıl çelik blum üretim kapasitesi ile işletmeye alınan İsdemir’in üretim kapasitesi, yapılan I. tevsiatla 1985 yılından itibaren kademeli olarak devreye alınarak 2,2 milyon ton/yıl üretim kapasitesine çıkarıldı. İsdemir tesislerinde uluslar arası kalite standartlarında kok - sinter - yüksek fırın - çelikhane - sürekli döküm ve sıcak haddeleme prosesleri ile üretim yapılmaktadır. Ürünler iç piyasa yanında başta Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine ihraç edilmektedir. 

İsdemir hisselerinin tamamı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 31 Ocak 2002 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile İsdemir'de yassı üretime geçilmesine yönelik yatırımların yapılması şartı ile Erdemir'e devredilmiştir. Erdemir hisse senetlerinin %46,2'si (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın sahip olduğu hisselerin tamamı), Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 01.12.2005 tarih ve 2005/140 sayılı kararı doğrultusunda; 27 Şubat 2006 tarihinde hisselerinin tamamı OYAK'a ait olan- ATAER Holding A.Ş.'ye devredilmiş olup, söz konusu devirle beraber İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Halen İsdemir hisselerinin %94,87’si Erdemir'e aittir.

2003 yılı içerisinde planlanan ve 2004 yılı içerisinde başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) 2012 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Yapılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile uzun ürünlerin yanı sıra Ağustos 2008 tarihinden itibaren yassı ürün üretimine de başlanmıştır. İsdemir'in esas ürün gamında kütük, kangal, slab, sıcak haddelenmiş rulo ve levha bulunmaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde edilmektedir.

Mevcut durumda 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik kapasitesi ile Türkiye’nin aynı anda yassı ve uzun ürün üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi olarak faaliyetlerine devam etmektedir. İsdemir, Erdemir ve Kardemir ile birlikte Türkiye'nin en önemli demir-çelik fabrikalarından birisidir.