İsrail, Refah'a Kara Operasyonuna Hazırlanıyor!

İsrail, 1.5 milyon mültecinin bulunduğu bölgeye operasyona hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta ABD'de Temsilciler Meclisi'nde, İsrail'e yapılacak olan 26.38 milyar dolarlık askerî yardım tasarısının oy çoğunluğu ile geçmesiyle İsrail aylardır planladığı Refah kara operasyonunu harekete geçirmeye hazırlanıyor.

Filistin mülteci kamplarının bulunduğu Han Yunus şehrinde İsrail'in hava saldırısı sonucu harabeye dönen yapılar

Biden'ın yasa tasarısını onaylayacağına söz vermesi üzerine İsrail, Refah'taki hava operasyonlarını hızlandırdı. 22 Nisan gecesi iki binaya saldırı düzenlemesi sonucu 18'i çocuk olmak üzere 24 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer enkaz altında da sivillerin bulunduğunu ve kurtarılmayı beklediklerini iletti.

Netanyahu ve savaş kabinesinin planında öncelikle sivilleri Mısır, ABD ve diğer Arap ülkelerinin yardımıyla Refah'tan zor kullanarak göç ettirmek bulunuyor. Tahliyeler bittikten sonra bölgede sığındığını iddia ettiği Hamas'a kara operasyonu düzenleneceğini açıkladı.

İsrail Kara Kuvvetleri, bölge sınırına tank sevk etmeye başladı.

Refah, Gazze şeridinin güneyinde yer alması nedeniyle yaklaşık 1.5 milyon yerlerinden edilen Filistinli sığınmacı bulunuyor. Bu nedenle yetkililer İsrail'in saldırsının bir felakete döneceği konusunda uyarıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in olası Refah operasyonunun bölgedeki sağlık sistemini tamamen çökerteceğini belirtti.

İsrail'in hava saldırısı sonucu kızını kaybeden bir baba.

İsrail, hâlâ tam anlamıyla ABD ve uluslararası güçlerin operasyon onayını alabilmiş değil. Biden, yaklaşan 2024 başkanlık seçimleri dolayısıyla demokrat seçmenleri kızdırmaktan çekindiği için bölgedeki tansiyonu artırmak istemeyebilir.

İsrail kent meydanlarında da Netanyahu'ya olan protestolar devam etmekte. İsrail halkı, Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin kurtarılması için iktidara baskıda bulunuyor.

Netanyahu ise planlarına sadık kalacaklarını belirterek "İlerleyen günlerde, Hamas üzerindeki siyasi ve askerî baskımızı artıracağız. Çünkü bu rehineleri kurtarmamız ve zafere ulaşmamız için tek yol. Hamas'a daha çok ve acı darbeler vereceğiz." dedi.