İTHALAT VE İHRACAT

İthalat ve ihracat kavramlarıyla ilgili bütün sorularınız bu yazıda!


DIŞ TİCARET TÜRLERİ

Tüm dünyanın yaşamsal damarlarından biri olan ekonomi, ev geçindirmeden tutun ülke yönetimine kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Ekonomiyi bir denge tahtası olarak görürsek bir tarafı ithalat iken diğer tarafı ihracattır. Dilerseniz önce ithalat nedir sorusunun yanıtını arayalım.

İthalat Nedir?

En kısa tabirle dış alım demektir, yani dışarıdan almak da diyebiliriz. Bir başka deyişle yurtdışında üretilen herhangi bir malın veya hizmetin ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır.

İthalat kelimesinin etimolojik kökenine baktığımızda Türkçemize Arapçadan geldiğini görürüz. Arapçada “dehale” fiilinden türeyerek ithalat yani ülkenin satın aldığı iç piyasaya sürülen ürün kelimesinin karşılığıdır.

İthalat nedir sorusuna cevap aradıktan sonra ithalat nasıl yapılır ve hangi adımları takip etmemiz gerektiği konusuna değineceğiz.

İthalat Nasıl Yapılır?

İthalatın yapılabilmesi için öncelikle gerçek veya tüzel kişinin resmi bir vergi kaydının olması gerekmektedir. Gerçek kişilerde ithalata başlamak için T.C. kimlik numarası olması yeterlidir. İlk defa ithalat yapacak işletmeler öncelikle Gümrük İdaresi'ne kayıt yaptırmak zorundadırlar.

Gümrük idaresi kaydı için;

·       İmza sirküsü

·       Faaliyet belgesi

·       Ticari sicil gazetesi

·       Vergi mükellefiyet yazısı

·       Vekaletname

·       Yetkililerin kimlik sureti gerekmektedir.

Tüm bu başlıkları yerine getirdikten sonra pazar araştırmaları ile birlikte elde ettiğimiz sonuçlara göre ürün ithal etmeye başlayabiliriz.

İthalat için püf noktalar nelerdir kısa başlıklar halinde göz atarsak;

·       Pazar analizi

·       İthalatı yapılacak eşyanın belirlenmesi

·       Yasaklar, kontroller ve izinler

·       Gümrük vergisi

·       Nakliye, ambalaj, etiketleme


İhracat Nedir?

İhracat kelimesi dilimize Arapçadan girmiş olup çıktı anlamına gelen “harece” fiilinden türetilmiştir. Bir malın döviz karşılığı yapılan satışına ihracat denir.

Bir ülkenin gelişmişliği o ülkede yapılan ihracatın yüksek olması ile belirlenemez. Ülkenin gelişmişliğini ihraç ettiği malın cinsi belirler. Örneğin teknolojik ürünler en değerli ihraç ürünleri arasındadır.

Bir satışın ihracat sayılabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

·       Satışları yabancı ülkeye yapmak

·       Ticaret antlaşmalarına iki taraflı uyum

·       Alışverişte yabancı para varlığı

·       Satılan malların giden ülkece gümrük vergisi, katma değer vergisi ve ithalat için gerekli plan, tüm işlemler ve tüm koşullara uyum.

Peki nasıl ihracatçı oluruz?

Gerçek ya da tüzel kişi, tacirler ile esnaf ve esnaf sanatkarlar; vergi mükellefi olmaları ve ilgili ihracatçı birliğine üye olmaları gereklidir. Birlik üyelik belgesine sahip olmayan firmalar ellerindeki malları ihraç edemez. Bu iki önemli başlığın yanında bir önemli başlık ise transit ticaret.

Transit Ticaret Nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse bir malı başka bir ülkeden satın alıp, kendi ülkemizin sahasına sokmadan bir başka ülkeye satmaktır. Transit ticarete konu olan mallar herhangi bir vergi veya harca dahil değildir.