İzlanda'da Yeni Bir Volkanik Patlama

İzlanda'da yeni bir volkanik patlamanın meydana gelmesinin ardından bölge sakinleri tahliye edildi.

İzlanda'da yeni bir volkanik patlama meydana geldi. Reykjanes Yarımadası'nda yer alan Helgafell ve Stóra-Skógfell arasında meydana gelen patlama, Aralık ayından bu yana ülkenin dördüncü volkanik patlaması. Liman kenti Grindavík'te yaşayan bölge sakinleri tahliye edildi.

Cumartesi akşamı, saat 21:00'den kısa bir süre sonra İzlandalı yetkililer bölgede sismik hareketliliğin arttığı uyarısında bulundu ve sadece bir dakika sonra patlama meydana geldi. İzlanda devlet radyo ve televizyon kurumu, Rúv'a göre patlama Helgafell ve Stóra-Skógfell arasında başladı.

Reykjanes Yarımadası, 2021 yılından bu yana en sonuncusu Şubat ayında meydana gelen ve yarımadanın 25.000 sakininin çoğunu sıcak sudan mahrum bırakan yedi volkanik patlama yaşadı. Ocak ayında Grindavík'teki birkaç ev bölgede meydana gelen bir volkanik patlama nedeniyle yıkılmıştı. Rúv'un haberine göre bu seferki patlama da sıcak su tedarikini etkileme riski taşıyor ve su borularını güvence altına almak için çalışmalar devam ediyor.

Reuters haber ajansına göre yarımadadaki patlamalar, genellikle stratosfere önemli miktarda kül yayılmasına neden olmayan volkanik fissür patlamaları olarak adlandırılıyor. Yetkililer patlamanın ardından yerel bir olağanüstü hâl ilan etti. Cumartesi akşamı liman kenti Grindavík'in Blue Lagoon adlı turistik merkezinden 700 kişi tahliye edildi.

Patlama sonucu oluşan çatlağın 2,9 kilometre uzunluğunda olması dışında olay hakkında henüz fazla bir bilgi yok. Hava trafiği ise şu anda patlamadan etkilenmemiş durumda.