James Webb teleskobu dev bir uzay tarantulası yakaladı
NASA Tarantula Bulutsusu'nun mozaiğini yayınladı.
NASA 6 Eylül'de Tarantula Bulutunun görüntüsünü yayınladı. 340 ışıkyılı uzunluğundaki görüntü daha önce kozmik tozla gizlenmiş on binlerce yıldızı ortaya çıkardı.
NASA çalışanı Laboratory'ye göre, Büyük Macellan Bulutu galaksisi Dünya'dan 161.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Tarantula Bulutsusu, yerel gruptaki en büyük ve en parlak yıldız oluşum bölgesi, Samanyolu'na en yakın galaksiler olan 30 Doradus'un takma adıdır. NASA'ya göre, ipek ile yuva yapan bir tarantula'nın ev çizgisini andıran bulutsu gökbilimciler tarafından bilinen en sıcak ve en büyük yıldızlara ev sahipliği yapıyor. NASA'ya göre, Webb teleskobunun NIRCam olarak da adlandırılan yakın kızılötesi kamerası, araştırmacıların bölgeyi daha önce kozmik tozla örtülmüş on binlerce daha önce hiç görülmemiş genç yıldız da dahil olmak üzere yeni bir ışıkta görmelerine yardımcı oldu. Bulutsunun en yoğun çevresindeki alanlar, yıldızların güçlü rüzgarları tarafından erozyona direnerek, kümeye doğru geri işaret eden ve oluşum yapan protostarları tutan sütunlar oluşturuyor.
Bu protostarlar tozlu kozalarından ortaya çıkıyor ve bulutsunun şekillenmesine yardımcı oluyor. Webb teleskobunun yakın kızılötesi spektrografı bunu yapan çok genç bir yıldızı yakaladı ve bu da gökbilimcilerin bu yıldız hakkındaki önceki inançlarını değiştirdi. NASA'ya göre, daha önce bu yıldızın biraz daha yaşlı olabileceğini ve zaten etrafındaki bir kabarcığı temizleme sürecinde olabileceğini düşünüyorlardı. Bununla birlikte, yıldızın sütunundan yeni çıkmaya başladığını ve hala kendi etrafında yalıtkan bir toz bulutu tuttuğunu gösterdi. Webb'in kızılötesi dalga boylarındaki yüksek çözünürlüklü spektrumları olmadan, eylemdeki yıldız oluşumunun bu bölümü ortaya çıkarılamazdı.
NASA, daha uzun kızılötesi dalga boylarını tespit eden ve bu nedenle bulutsudaki toz taneciklerine nüfuz eden başka bir Webb cihazından baktığında, daha önce görülmemiş bir kozmik ortam ortaya çıkardı. Sıcak yıldızlar, daha soğuk gaz ve toz parlarken soldu. Tarantula Bulutsusu uzun zamandır yıldız oluşumunu inceleyen gökbilimcilerin odak noktası oldu çünkü NASA'ya göre evrenin kozmik öğlen saatlerinde devasa yıldız oluşum bölgelerine benzer kimyasal bir yapıya sahip. Kozmos sadece bir milyar yaşında ve yıldız oluşumunun zirvede olduğu zamanda. Galaksimizdeki yıldız oluşum bölgeleri, Tarantula Bulutsusu ile aynı oranda yıldız üretmediğinden ve farklı bir kimyasal bileşime sahip olduğundan, Tarantula, öğlene ulaştığında evrende meydana gelenlerin en yakın örneğidir.
Tarantula Bulutsusu'ndaki yıldız oluşumunu yakalamak, NASA'nın Webb teleskopu tarafından yapılan en son keşifi oldu.