Uzayda doğan denizanaları mı?

NASA 1991'de uzayda denizanası üretmiş.

Merkezine uzayı alan ABD Uzay ve Havacılık Dairesi(NASA),uzaya gönderdiği insanlı ve insansız hava araçlarının yanında yaptığı ilginç bilimsel deneylerle tanınmaktadır.

NASA 1991'de yer çekimsiz ortamın canlılar üzerindeki etkilerini araştırmak için Spacelab Life Sciences(SLS) proje kapsamında uzaya denizanalarını gönderdi.

Deneyin amacı denizanalarının yer çekimsiz ortamdaki gelişimini izlemenin yanında dünyaya döndüklerinde hareketlerinde meydana gelebilecek değişimler hakkında da bilgi sahibi olmaktı.

NASA,2 bin 478 yavru denizanasını yapay deniz suyu ile dolu şiselerin içine koydu ve Columbia uzay mekiğiyle uzaya fırlattı.Yapay deniz suyunun içerisine büyümeleri için ise kimyasal madde enjekte etti.

Deneyin sonlarına yaklaşırken Dünya'nın yörüngesinde denizanalarının sayısı 60 bine ulaşmıştı.

Denizanası için araştırmalar ne kadar sürdü?

20 yılı aşkın süren araştırmaları,Dr.Dorothy Spanberg ve öğrencileri yürüttü.İnsanlar Dr. Spanberg'e araştırmaları için dünyanın dört bir köşesinden farklı türlerde denizanaları gönderdiler.Dr. Spanberg denizanalarını Teksas kıyılarında topladı.

Araştırmaların sonucunda Dr. Spanberg denizanalarının birçok türünde incelemelerde bulundu.Bunun üzerine denizanaları,mikro yer çekimi deneyinde kullanılacak hayvan olarak belirlendi.

Denizanalarının seçilmesinde küçük boyutlarda olması da rol oynadı.

Deneyin Sonuçları

*Uzaydan dönen astronotların kemiklerinin gelişimi için kalsiyuma ihtiyaçları vardır ama bu denizanaları için geçerli olmamıştır.

*Denizanalarında biyolojik olarak dünyadakilere oranla fazla farklılık görülmemiştir.

*Denizanaların hareketlerinde sorunlar yaşanmış,motor becerinde eksiklik ve nabız atışlarında düzensizliklere de rastlanmıştır.


EK BİLGİ "İnsanlar, iç kulakta yer alan Ca kristalleri sayesinde dengelerini sağlar.Bu özelliğimiz denizanalarınınkine benzer.Kristaller,kulağımız içerisinde hareket ederek tüy hücrelerini uyarırlar ve beyne yerçekiminin bizi ne tarafa çektiğini bildirirler.(Araştırma yaparken öğrendiğim bir bilgi paylaşmak istedim :)


Kaynakça: