Japonların Mutluluk İçin 4 Yaşam Felsefesi

Bu yazıda Japonların hayatın her alanında uyguladığı bazı felsefeleri inceledik. Keyifli okumalar.

Bu yazıda Japonların günlük hayatta uyguladığı bazı felsefeleri inceledik. Keyifli okumalar.

1. Ikigai (生 き 甲 斐) 

Ikigai varoluş sebebi anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Kısaca özetlemek gerekirse bize mutluluk veren, sabah yataktan  kalktığımızda bizi motive eden varoluş nedenimizi bulmaktır.

Japonlara göre herkesin bir ikigaisi yani varoluş sebebi vardır. Eğer kendi ikiganizi henüz bulmadıysanız yapmanız gereken şey bunu keşfetmektir. İkiganizi keşfederken kendinize bazı sorular sorabilirsiniz. Neyi yapmayı gerçekten seviyorsunuz, neyi yapmada en iyisiniz, dünyanın sizin neyi yapmanıza ihtiyacı var ve son olarak ne yaparak para kazanabilirsiniz. Bu soruları sorarak verilen cevaplara göre amaçlarınızı belirleyebilirsiniz ve bu doğrultuda hedefler koyarak isteklerinize ulaşabilirsiniz.



2- Kintsugi ( 金継ぎ)

Kintsugi çömleklerin veya kırılan eşyaların toz haline getirilmiş altın, gümüş veya platin ile onarılması sanatıdır.

Kırılarak pek çok parçaya ayrılan eşyaların altın gibi değerli bir maddeyle onarılarak eskisinden daha çok kıymetli bir hale getirilmesidir. Peki bunun Japon felsefesiyle ilgisi nedir?

Kintsugi felsefesine göre bozulan, kırılan hiçbir şey değerini ve bütünlüğünü kaybetmez. Aksine onu daha değerli hale getirerek tamir edebilirsiniz. Çoğu zaman hayatta sorunlar ile karşılaşırız. Bazen üzülürüz bazen de kırılırız bu sorunları, zorlukları aşmanın zor olduğunu düşünürüz ama kırılan yerlerimizi onararak daha güçlü, ve değerli hale getirebiliriz.


3- Shirin yoku (森林浴)

Orman banyosu anlamına gelen bir terimdir. Shirin Yoku'da ki temel fikir insanın doğayla yakınlaşmasını sağlayarak doğanın iyileştirici gücünden yararlanmasıdır. 1980'lerden günümüze kadar popülerliğini arttırarak devam eden bir akım haline gelmiştir.

Orman terapisi anlamina da gelen Shirin Yoku da, ormanlık bir alanda yapılan yürüyüşlerin ardından insanların daha rahatlamış ve zinde hissettikleri gözlemlenmiştir.

Shirin Yoku'ya göre doğayla iç içe geçirilen bir haftasonun ardından bunun etkilerinin şehir hayatında 1 hafta boyunca sürdüğü görülmüştür. Japonya da pek çok alanda shirin yoku parkları vardır ve hükümet de insanları bu şekilde doğada daha çok vakit geçirmeye teşvik etmektedir.


4- Kaizen (かいぜん)

Kaizen Japoncadaki kai(değişim) ve zen(daha iyi) sözcüklerinin birleşimidir. Daha iyiye değişim ve sürekli iyileştirme olarak ifade edilir.

Kaizen de genel olarak her gün küçük ama devamlı yapılan gelişmelere odaklanılır. Bütün görevleri bir günde yapmak zorunda değilsiniz. Azar azar ama etkili ilerlemeyi başarabilirsiniz.

Bu felsefe günlük hayatta, okulda, iş hayatında kısacası hayatın her alanında uygulanabilir. Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşmayı hedefler. Örneğin kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz. Bir günde 50 sayfayla okumaya başlamak yerine her gün 10 sayfa okuyarak bu alışkanlığı kazanabilirsiniz.