Japonya'da İdam!
Tomohiro Kato: Japonya, Akihabara toplu katilini idam etti.
Japonya, 2008 yılında Tokyo'da bıçaklı saldırı sırasında yedi kişiyi öldüren 39 yaşındaki bir adamı idam etti.
Tomohiro Kato, ülkenin yakın tarihindeki en şok edici toplu cinayetlerden birini işledi.
Akihabara alışveriş bölgesinde öğle yemeği vaktinde bir kamyonu yaya kalabalığının üzerine sürerek üç kişiyi öldürdüğünde sadece 25 yaşındaydı.
Daha sonra yoldan geçenleri bir hançerle bıçakladı, dört kişiyi öldürdü ve sekiz kişiyi yaraladı.
Olay yerinde polis tarafından yakalandı ve daha sonra çevrimiçi zorbalığa kızdığını söyleyerek suçlarını mahkemede tek tek itiraf etti.
Suç, o zamanlar Japon toplumunda rastgele cinayetler, çevrimiçi etki ve gençlere yönelik zihinsel sağlık desteğindeki başarısızlıklar konusunda çok fazla tartışmaya yol açtı. Buna karşılık bıçak mülkiyeti yasaları da sıkılaştırıldı.
Kato'nun ölüm cezasına çarptırılmasından sekiz yıl sonra Salı günü hükümet, Kato'nun idam emrini doğruladı.
Adalet Bakanı Yoshihisa Furukawa düzenlediği basın toplantısında, "Dava mahkemelerde görüldü ve mahkemelerin nihai kararı ölüm cezası oldu... Bu davayı değerlendirirken mümkün olan en büyük özeni gösterdim." dedi.
Kato, Tokyo Gözaltı Merkezinde asılarak idam edildi. 2015 yılında Japonya'nın üst mahkemesinde cezayı hafifletme mücadelesini kaybetti.
Kato tutuklandığı sırada polise şunları söyledi: "Akihabara'ya insanları öldürmek için geldim. Kimi öldüreceğim önemli değildi."
Kato zengin bir ailede doğdu ve en iyi liseden mezun oldu. Ancak üniversiteye giriş sınavlarında başarısız oldu ve sonrasında istikrarlı bir istihdam sağlamak için mücadele etti.
Savcılar, Kato'nun özellikle çevrimiçi sohbet ettiği bir kadının kendisine e-posta göndermeyi bırakmasının ardından moralinin bozulduğunu söyledi. Saldırının olduğu gün şehre girerken toplu katliam yapma niyetini ilan etmişti.
2011'de onu mahkum eden Tokyo Bölge Mahkemesi, işlediği vahşi suçun "insanlık kırıntısı" göstermediğini söyledi.
Japonya, uluslararası ve yerel insan hakları gruplarının eleştirilerine rağmen hala ölüm cezasını kullanan birkaç gelişmiş ülkeden biri olmaya devam ediyor.
Geçen Aralık ayında üç kişiyi astı. Kato'nun davası, ülkenin bu yılki ilk infazı olma özelliğini taşıyor.
Ölüm hücresinde 100'den fazla mahkum kaldı.
Furukawa Salı günü ülkesinin ölüm cezası uygulamasını savundu ve "Acımasız suçların bir sonu olmadığı için, ölüm cezalarının hala gerekli olduğuna üzülüyorum. Bu nedenle cezanın kaldırılması uygun değil." dedi.
Japonya, 2021 yılının sonlarında Başbakan Fumio Kişida'nın iktidara gelmesiyle infazlara yeniden başladı. Bundan önce, ülke iki yıldır herhangi bir infaz gerçekleştirmemişti.
KAYNAK: BBC