"Kalabalıkların Adamı" Öyküsündeki Kentselleşme Faktörü

Edgar Allan Poe'nun gerilimli dili ile birlikte 1860'lı yılların Amerika'nın kentselleşmesini "Kalabalıkların Adamı" öyküsü ile görüyoruz.

”Kalabalıkların Adamı" nda Edgar Allan Poe'nun hikayelerine, olay örgüsünün felsefi yönlerini daha çok gösteren açıklayıcı paragraflarla başlamanın bir yolu vardır. Hikayede şehirlerin gelişme ve yayılma biçiminde bir ironi olduğunu göreceğiz. Şehir hayatı içinde herkes görünür ve saklanacak ya da kaçacak yer yoktur. Şehri güvende tutmak için geceleri sokakların nasıl aydınlatıldığını da görebiliriz, bu da bize görünürlüğün güvenlikle eşit olduğu anlamına gelir. Güvenlik için, neler olduğunu görmek gerekir. Ancak aynı zamanda şehirler suç oranlarının daha yüksek olduğu ve suç davranışlarının gözlemlendiği yerlerdir. İlk paragrafın sonunda anlatıcı hikayenin tonunu belirler ve eğer biri bir şey saklıyorsa bunun şehir kalabalığında suçlu olabileceği anlamına geldiğini ilan eder.

Anlatıcı kendini kafenin içinde güvende tutar ve dışarıdaki herkesi maksimum görünürlükle görme ayrıcalığına sahiptir. Kalabalığın içinde kimsenin bu ayrıcalığı yoktur; Ancak kafenin içinde kalarak kendini görünmez kılar. Görüldüğü gibi, dış ve iç arasındaki sınıf farkı hikaye boyunca belirgindir. Dışarısı kozmopolit ve gürültülü olarak tasvir edilmiştir; kalabalığın içinde her türlü insan görülebilir. Çoğu çalışan insanlardır; bazıları üst sınıf ve orta sınıftadır; bazıları sokaklarda sahne sanatçıları olarak çalışıyor. Ancak bu anlatıcı, rahatlık arayışının nedenini ortaya koyuyor.


Öte yandan, Amerika'da kentleşmeyle ilgili ilginç olan şey, ABD'de Baltimore'un sokak aydınlatmasını kullanan ilk şehir olması ve 1860'ta olmasıydı. Bu teknolojik yenilik, 1860 gibi erken bir tarihte şehre geldi. Konu şehir ışıklarına geldiğinde, Poe'nun eserlerinde olduğu kadar hikayeye belirsizlik için somut bir neden verdiği için hikayenin içinde önemlidirler ve bu da hikayenin gerginliğini artırır. Yaşlı adam sadece anlatıcı onu suç işlerken yakalayamadığı için değil, aynı zamanda vücudunun net bir şekilde anlaşılması imkansız olduğu için de gizemli kalır. Bir anlamda, sokak lambaları aynı anda iki şey yaptıkları için ironiktir. Dahası, insanların statüsünü görünür ve net hale getirirler. Bununla birlikte, bu netlik zararlı olarak görülür çünkü ışıklar yayılır ve karanlıkta kişinin yüzünün şeklini değiştirirler, bu da yüzlerin bu ışıklardan farklı görünebileceği anlamına gelir.

Böylece anlatıcı, lambaların sokağı aydınlatmaya başladığı anda sokağı gözlemlemeye başlar. Şu anda anlatıcı kalabalığı şu sözlerle anlatıyor: ”nüfusun iki yoğun ve sürekli gelgiti“ ve ”insan kafalarının çalkantılı denizi beni doldurdu". Bu sözlerden, izlenimi hikayeye yansır; Örneğin, yay penceresinin arkasında oturuyor ve denizi içeriden izliyor. Bu nasıl bir duyguyu ifade eder? Anlatıcı, kalabalığın ve şehir hayatının dışında hissettiği için sürüklendi ve kendini kaybetti.


Ayrıca, bunun göç sellerinin yaşandığı bir dönem olduğunun altını çizmeliyiz. Londra'dan bahsediyorsak, iki büyük tarihi olay, kentleşmeyi bu kadar etkileyen ciddi bir göç dalgasına neden oluyor. Bunlardan biri İrlanda'daki Büyük Kıtlıktı. Muhtemelen bir milyon insan İrlanda'dan ABD ve Kanada'ya gitti. Böylece Londra, birçok İrlandalı göçmenin kabul edildiği bir yerdi. Buranın İrlandalı ve İskoç göçmenlerle dolu bir şehir olduğunu görüyoruz.

Aynı zamanda, bu süre zarfında Doğu Avrupa, Rusya ve dünyanın dört bir yanından birkaç göçmen Londra'ya geldi. Anlatıcı için poz vermek, " kulağa uyumsuz bir şekilde ve göze ağrıyan bir his verdi." Rahatsız görünmüyor, ancak yoksulluk içindeki alt sınıflar onu rahatsız ediyor. Ardından gaz lambalarından gelen zam daha da güçlenmeye başladı; Bu kişilerin yüzlerinin rengini ve görünümünü değiştirmeye başladılar. Yüzler sığ ve daha koyu görünüyor ve anlatıcı hepsini daha net görmek istiyor.

Sonuç olarak, başkalarının amaçlarını giydiklerine göre anladığını iddia ediyor. Bu nedenle, daha önce bir kent şehrinde ve farklı insan grupları için ifade edilmiş olabilecek diğer birçok söylemi kullanıyor, aslında bunlar bir kent şehrinde işlev görmüyor.