Kalite kokan yerli polisiye: MEZARLIK

Netflix Türkiye standartlarının üstünde olan polisiye dizisi Mezarlık incelemesi.

 

Başrolünde Birce Akalay’ın yer aldığı 2022 yapımı polisiye türündeki Mezarlık dizisi uzun zamandır Netflix'te günün en çok izlenen diziler listesinde yer alıyor. Dört bölümden oluşan dizinin bölümleri yaklaşık iki saat süreyle oldukça uzun olmasına rağmen Mezarlık kendini izletmeyi başarıyor. 


Her bir bölümde farklı bir cinayet vakasının ele alındığı dizide; kadın cinayetlerini çözmek için yeni kurulmuş “Özel Suçlar Birimi” ve Önem isimli komiserin etrafında şekillenen olaylar anlatılıyor. Yeni kurulmuş bu birime, işlenen cinayetlere, kadınların; çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu meslek gruplarında karşılaşabilecekleri ön yargılar başarılı bir şekilde yansıtılmış. 

 

Her bir bölümü adeta bir film olabilecek dizinin en büyük başarılarından birinin makyaj olduğu inkar edilemez. Kurban bedenlerinin makyajı ve otopsi sahneleri gerçekçi olan dizi hassas kişiler için bazı sahneleri izlemeyi zorlaştırsa da çok kaliteli.

 

Dizideki diğer bir başarı da toplumu ilgilendiren konular ve sorunlarla ilgili oldukça başarılı mesajlar verebilmesi. 


Tüm bu kaliteli detayların yanında dizinin mükemmel olmasını engelleyen çeşitli faktörler mevcut. Bunlardan birinin gerçeklikten oldukça kopuk bazı olaylar olduğu söylenebilir; Önem karakteri ve savcı arasındaki gerilimde Önem’in savcıya meydan okuma şeklinin gerçek hayatta mümkün olmaması örnek gösterilebilir. Interpol ile çalışan şirketin bir saniyede hacklenmesi de bir diğer örnek olabilir. Diziyi mükemmellikten uzaklaştıran bir diğer faktör de Sofia karakteri; hem de baştan sona.


Tüm bunlara rağmen ortalamanın üstündeki kaliteye sahip bu dizi polisiye tarzını sevenler için iyi bir seçim olabilir. İyi seyirler!