Kayda geçen karbondioksit seviyeleri bilim insanlarını tedirgin etti

Bilim insanları, Nisan ayında kırılan yeni rekor ile beraber mayıs ayında daha da yüksek CO₂ seviyelerinin beklendiğini söyledi.


Bilim insanları yeni elde ettikleri verilere göre karbondioksit seviyelerinin çok yüksek olmasının yanı sıra seviyelerin artma hızının yükselişine de değindi.  Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi'nden araştırmacı Pieter Tans “Bu son on yılda artış oranı hiç bu kadar yüksek olmamıştı ve hala aynı yoldayız. Yani maksimum hızda yanlış yöne gidiyoruz." Dedi. 

Son araştırmalara göre küresel ısınmanın gezegenin karbondioksiti emebilme yetisini de değiştirebileceğini gösteriyor. Karbondioksit konsantrasyonlarının izlenmesi ile beraber mevsimsel değişimin veya genliğin kapsamının arttığı düşünülüyor. Doğu Anglia Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Penelope Pickers, gezegenimizin eskiye göre daha fazla miktarda Karbondioksit emdiğini ve saldığını öne sürdü. 

 Uzmanlar, Paris iklim anlaşmasında hedeflenen karbondioksit salınım limitine ulaşmanın bugünkü veriler doğrultusunda çok zor olduğunu belirtiyor. 

Kaynak: Ft.com