Kayseri’nin 3000 Yıllık Hikâyesi; Ağırnas
3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı bir yerleşim yeri olarak kabul edilmiş, aynı zamanda Mimar Sinan’ın da doğup büyüdüğü yer.
Ağırnas Köy’ü Kayseri ilinin en eski köylerinden biri. Şehir merkezinden yaklaşık 45 dk uzaklıkta. 3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı bir yerleşim yeri olarak kabul edilmiş. Aynı zamanda Mimar Sinan’ın da doğup büyüdüğü yer olarak biliniyor. Yaşadığı ev de yerli ve yabancı turistlerin ücretsiz ziyaret edebilecekleri bir müze haline getirilmiş. Müze-ev olarak restore edilen yapının birçok yeri orjinalini koruyor.
Ağırnas, çoğunlukla Ermeni-Rumların yaşadığı büyük bir köy. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Ermeni-Rum halkın çoğu köyü terk etmiş. Terkedilen yerlere Türkler yerleştirilmiş. Uzun süre Ermeniler ve Türkler bir arada yaşamış ama köyü gezerken tanıştığımız Mehmet amca, hala köyde kendilerini gizleyen Ermeniler olduğunu söylüyor. Buradaki toprağın verimsizliği nedeniyle tarım yapılamadığını, bu yüzden geçim kaynağı olarak başka uğraşlara yöneldiklerini anlatıyor. Şehirleşme ile birlikte köyde yaşayan halk zamanla şehir merkezine inmiş. Bu yüzden köydeki evlerini bağ evi olarak kullanmaya başlamışlar. Köy içinde çok az kullanılır ev mevcut. Evlerin mimarisi adeta görsel şölen ancak çoğu terk edilmiş ve bakımsız. Mehmet amcanın evi hala kullanılabilir halde. Bu yüzden yılın üç ayını yazın burada geçirip, köyün diğer sakinleri gibi menemen ve pekmez gibi kışlık hazırlık yapıyorlarmış.
Köyde büyük bir kilise mevcut ancak ziyaretimiz sırasında kapalıydı. Mimari anlamda kendisine hayran bırakan Ağırnas’ta bir de Yeraltı Şehri mevcut. Yerli ve yabancı turistlerin hatrı sayılır şekilde ziyaret ettiği bu köy, hem evlerin hayran bırakan mimari yapısı hem de birden fazla inanca, kültüre, topluluğa ev sahipliği yaptığı için her anlamda büyük önem taşıyor.