Kendini Gerçekleştiren Kehanet

Bir şeyi kırk kere söylersen olur derler, ne söylersek hayatımıza bunu çekeriz. Peki bu neden başımıza gelir?

6. Hissinize güvenir misiniz? Ya da düşüncelerinizin sizi şekillendirdiğini inanır mısınız? Veya önseziler başınıza gelecek durumları belirlemede ne kadar etkilidir? Bu gibi sorular aslında Kendini Gerçekleştiren Kehanetle bir bakıma bağlantılıdır. Bu kavram, kişinin davranışları ve düşünceleri sonucu ortaya çıkan durumlardır. Toplumda kişiler bunu ‘’ben böyle olacağını zaten tahmin ediyordum, korktuğum başıma geldi, güzel düşün, güzel olsun’’ gibi cümlelerle istemsiz de olsa tanımlayabilmektedir.

Kendini Gerçekleştiren Kehanet, literatürde; bir inancın veya beklentinin bir kişinin davranışını şekillendirebileceği ve sonunda öngörülen sonuca yol açabileceği, hem olumlu hem de olumsuz bir kavram diye açıklanır. İnsanlar aslında neye inanır, neyi benimserse bir bakıma onu yaşar. Ağızdan çıkan her cümle, her iyi kötü düşünce bunu destekler niteliktedir. Örnekler üzerinde bunu incelersek; yeni ilişkiye başlayan kişi geçmiş ilişkilerinde yaşadığı sorunları düşünüp şimdiki ilişkisi ile karşılaştırıp devamlı ‘’ kesin yine terk edileceğim, yine üzüleceğim’’ gibi cümleler kurarsa farkında olmadan partneri ile sorunlar yaşamasına, karşılıklı tavırlarının değişmesine ve ilişkilerinin olumsuz yönde etkilemesine sebep olur. Başka örnek verirsek, kendini başarısız ve özgüvensiz hisseden kişi, sürekli ‘’ben zaten yapamıyorum, çabalasam ne fayda’’ gibi sitem sözleri söylerse iş ve okul hayatında çalışmalarda devamlı kedini geri planda tutar ve ufak bir zorlukta hemen pes eder. Bir bakıma hareketleri ile başarısızlığını mıknatıs gibi çeker ve üzerine yapıştırır.

Kendini Gerçekleştiren Kehanet der ki; inançlar ve düşünce yapımız bir bakıma performansımızla da birebir orantıda işlenmektedir. Kişi, kendini ne kadar iyi, özgüvenli ve ben bunu yaparım diye yetiştirirse performansı da ona göre artış gösterebilir. Mesela; iş yerinde yapmanız gereken bir sunum var ve bunu çok iyi yapabileceğinizi düşünüyorsunuz. Bu tutum size özgüven katacaktır. Sunum zamanı geldiğinde de kendinizden emin şekilde anlatmanıza yardımcı olacaktır.

Aslında kişinin sadece kendisi bu duruma etkili değildir. Çevresindekilerinde etkisi bulunmaktadır. Buna örnek verirsek de, bir öğrenciye fizik konusunda iyi olmayacağı inandırılırsa, öğrenci fizik dersini yapamadığı algısına girebilmektedir.

Kısaca, insanlar kendi kendini şekillendirmektedir. Her ne konu olursa olsun kişi olumlu sonuçlar üzerinde yoğunlaşırsa ve sistemini ona göre planlamalarla yaparsa elbette ki sonucu olumlu yönde olacaktır. Ama tam tersi olumsuz şekilde düşünüp ona göre hareket ederse de sonucu da olumsuz olacaktır.

Son olarak eğer ki bir hedefiniz, bir idealiniz varsa buna inanın ve bu yönde ilerleyin. Çünkü sizi sizden başka kimse bilemez. Etraftaki seslere kulağınızı tıkayın ve yola devam edin, eminim ki başarıya ulaşacaksınız.


"Fotoğraf Pinterestten alıntılanmıştır."