Kilise ve Bölümleri

Taksiyarhis Kilisesi'nden yola çıkarak kilisenin bölümleri.

Taksiyarhis Anıt Müzesi içindeki bölümleri inceleyerek kilisenin bölümlerini tanıyalım.

Taksiyarhis Kilisesi Ayvalık'ın ilk kilisesidir. Kilise içerisinde bulunan mermer taklidi duvar bezemeleri ve seccolar ( kuru kalem üzeri kalem işi ) boyama şeklinde çalışılmış olup M. Pizden tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bezeme Detayı

Andon ( Vaaz Kürsüsü )

Kiliselerde vaaz verilen ve kutsal metinlerin okunulduğu kürsüdür, üstündeki yüzeylerde ortada pantokrator ( kainatın efendisi ) İsa figürü yanlarda İncil yazarları ve ilk din şehidi yer alır.

Ikonastasıs Duvarı

Kilisenin kutsal eksedra alanını, cemaatin girebileceği Naosdan ayıran duvardır. Duvardaki kısımlarda; En yukarısındaki bölümde Hz. İsa'nın İncil'de geçen menkıbeleri zaman çizelgesi içermeyecek şekilde resmedilmiştir. Alt kısmında ikonastasinin ana kapısının sağında Vaftizci Yahya tablosu solunda Hz İsa tablosu, Hz. Meryem'e müjde tablosu, baş melek ve melekler ordusu tabloları yer alır.

Kathedra ( Despot Koltuğu )

Başrahip ya da kilise ileri gelenin ayin boyunca oturduğu tahttır. Kathedranın oturma yerinin sağ ve solunda balıkçı kuşlar yer alır.


Altar ( Sunak )

Kiliselerde ayinlerin yapıldığı yerdir. Kilisenin kalbi kabul edilir, ayinlerdeki objeler burda kutsanır sonra ikonastasis arkasındaki Naosa çıkarılır.

İkon Nişleri

Kilisenin naosunun batı girişinde yer alan nişler, Ortadoks kiliselerinde İsa ve Meryem'in ikonlarının yerleştirildiği yerlerdir. Ancak Çevresi bitkisel motiflerle bezenmiş olan nişlerin içinde, ikonlar bulunmayıp depo olarak kullanıldığı zamana ait kurşun kalem notlar ve küçük çizimler yer almaktadır.

Images:

Taksiyarhis Anıt Müzesi | Nomatto

Ayvalık’ın Taksiyarhis Anıt Müzesi - Kent Yaşam (kentyasam.com)

Salt Araştırma: Taksiyarhis Kilisesi (1844), Ayvalık Merkez - Taxiarches Church (1844), Ayvalık (saltresearch.org)

Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müzesi (gzt.com)

Taksiyarhis Anıt Müzesi | Nomatto