Kış için Beslenme

Sonbaharın etkisiyle birlikte sürekli değişen hava durumu hastalıklara kapı açıyor.

Kış yaklaştıkça kapalı alanda kalma süresi artarken aktivite azlığı ve gecelerin uzamasıyla birlikte yeme düzeni de değişiyor. Atıştırmalık tüketimiyle birlikte şeker ve yağlı besin tüketimi de artmakta. Bunun sonucunda da kilo artışı gözlenmektedir.

Kış aylarında soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı ihtiyaç duyulan vitaminleri almaya özen gösterilmelidir. Havuç, brokoli, kabak, lahana, pırsa, karnabahar gibi sebzeler ve portakal, elma, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin tüketilmesi doktorlar tarafınca önerilmektedir. Bitki çayları da vitamin, uyku, bağırsak sağlığını desleklerken sizi de fazla yemekten koruyabilir.

Ayrıca E vitamini kaynağı olan kuruyemiş ve kurubaklagiller, yeterli ve dengeli beslenmeye oldukça katkı sağlamaktadır.

Bunların yanında destekleyici olarak baharatlardan da faydalanmak oldukça önemlidir. Sulu yemek ve sıcacık çorbalara zerdeçal ve zencefil karıştırmak hem yemeğin o bilindik tadını değiştirmeyecek hem de bağışık sistemine katkı sağlayacaktır.

Tahin ve pekmez de klasik kış destekçilerindendir. Bununla birlikte ekmek tüketmek istemeyenler için sadece pekmez içmek önerilebilir.

Altın süt de oldukça faydalı bir karışımdır. Ilık sütün içine katılan bir çay kaşığı zerdeçal ve zencefilin yanına tat vermesi için bal ya da pekmez kullanılabilir. Dileyen karabiber de ekleyebilir.

Başka bir seçenek olarak shot da önerilir. İçeriği yapanlara göre değişmekle birlikte portakal, limon, taze zencefil, karabiber, mandalina ve su karışımı ile mümkün olduğunca taze olarak yapılan shotlar sizin adınıza mikroplarla savaşır.

Bunların haricinde uyku düzeni ve su tüketimi de dikkat edilmesi gereken konulardandır. Güneşin etkisinin azalmasıyla birlikte D vitamini de doktora danışarak alınması gereken vitaminlerdendir. Diğer takviyeleri de yapılması gereken testlerle kullanabilirsiniz.