Kısa bir mola: Fika
Hayatın koşuşturmacası içinde yapılan kahve arasına İsveç’lilerin verdiği ad: Fika.
Fika'nın kökeni İsveç'in kahve içme kültürüne dayanır. Kahve, ilk olarak 18. yüzyılın sonlarında İsveç’e girer ve kısa sürede popüler hale gelir. Ancak bu dönemde hükümet, kahvenin ve kahvehanelerin toplumsal düzeni bozduğunu düşündüğü için kahveyi yasaklar. Fakat halk kahve içmeye olan tutkusundan vazgeçemez. Halk gizlice kahve içmeye devam eder.
"Fika" kelimesi ise, İsveççede "kaffe" (kahve) kelimesinin hecelerinin yer değiştirmesiyle yani bir tür dil oyunu ile ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıla gelindiğinde ise kahve üzerindeki yasaklar kaldırılır ve kahve içme ritüeli sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelir.
Fika, zamanla sadece kahve içmek değil, aynı zamanda insanların bir araya gelip dinlenmesini sağlayan kısa bir molaya dönüştü. Fika sırasında genelikle kuzey avrupanın geleneksel çöreği kanelbullar tüketilir. Bu bir tür tarçınlı çörek diyebiliriz. Tadı kahveyle tüketilmeye uygun lezzetli bir tatlı.
Fika, İsveç kültüründe hem bireysel hem de toplumsal bir değere sahiptir. Sadece bir kahve molası değil, aynı zamanda sosyalleşme, paylaşım ve içsel bir dinginlik anıdır. Fika’nın tadını çıkarırken insanlar, hayatın hızlı temposunu kısa bir süreliğine geride bırakır ve o anın basitliğini kutlarlar.