Kitap Önerisi: Küresel Finans Krizi 

2008 krizini anlamak isteyenlere bir kitap önerisi

Daha önceki yazılarımda Dr. Mahfi Eğilmez’in “Ekonominin Temelleri” isimli kitabından bahsetmiş ve Dr. Mahfi Eğilmez’in blogunun linkini vermiş, kitaplarını kimlerin hangi sırayla okuması gerektiğini belirtiği bir yazının da olduğunu belirtmiştim. Bu yazımda da yine Dr. Mahfi Eğilmez’in bir kitabı olan “Küresel Finans Krizi” isimli eseri anlatacağım. 

Dr. Mahfi Eğilmez, kitabında (yukarıdaki bendeki baskısı) 2008 yılında başlayan (aslında ilk sinyalleri önceden geliyor ama neyse) küresel ekonomik kriz anlatılmaktadır. Kitabın başında kapitalizmin doğuşu, gelişimi ve sorunlu noktalarına değinilmiş. Kapitalizmin yarattığı krizlere değinilmiş ve Türkiye’deki ekonomik krizlere de yer verilmiş. Bunların yanı sıra devlet, piyasa gibi kavramlar anlatılmış ve bu kavramların kapitalizmdeki yeri ifade edilmiş. Ayrıca Türkiye’nin geleceği ile ilgili ön görüler kısmı mevcut ancak kitabın 2008-2009'lu yıllarda yazıldığında bu ön görülerin güncel olmadığı anlaşılacaktır. 

Kitabın kullandığı veri setleri son derece güvenilir, anlaşılır ve kaliteli. Ayrıca kitabın dili hem akıcı hem de yalın. Dolayısıyla diğer ekonomi kitapları gibi çok yoğun bir ekonomi bilgisi istemiyor. Yine de 0 ekonomi bilgisi ile okumaya çalışmak sıkıntı yaratabilir, o yüzden ekonomi ile ilgili temel bilgileri öğrendikten sonra okumanız daha faydalı olabilir. 

Kısacası 2008 krizini anlamak isteyenler için güzel bir kitap. Sadece fiyatı biraz pahalı gelebilir. O yüzden PDF’si varsa ona da bakabilirsiniz.