Kültürler Arasındaki Mutfak

Lezzetin, sağlığın asıl reçetesi burada

Dünya mutfağı belli yollarla gelişmiş, değişime uğramıştır. Savaşlar, iklim çeşitliliği, tarihsel değişimler, coğrafya, göçler, ticaret, dini inanış mutfağın tarihine oluşumuyla ilgili önemli imza atan nedenler arasında olmuştur. Her bölge ve konum itibariyle belli gelenek ve göreneklere farklı tarihe sahip olduğu için bu durum kaçınılmazdır.

Örneğin Mısır tarihinde mutfak kültürü bira ekmek soğan ve sarımsak iken, Yunan ve Roma' da ise zeytinyağı, şarap, ekmek artı baharatlar olmuştur. Orta Asya ve Fars mutfağında et ağırlıklı olup pilav, kebap, hamur işleri ön plana çıkmıştır. Ve daha başka kültürler başka kültürlerin mutfağını içine alarak mutfağına zenginlik katmışlardır.

Türk mutfağı ise kendi özgü olarak Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden etkilenmiş Doğu ve Batı arasında köprü görmesi sebebiyle farklı mutfak kültürlerini mutfağına taşımıştır.

Zengin coğrafyası ile dağlık alanlara kadar deniz ile bağlantıları çeşitliliği beraberinde getirmiştir çeşitliliği.

Baharatlar, sebze, et ürünleri bakliyatlar geniş bir yelpaze sunar.

Ayrıca Türk mutfağı farklı kültürlerin mutfağında girmiş kebap, baklava, lokum yanı sıra yoğurt ve kahve gibi ürünler ile dünya mutfağını etkilemiştir.

Türk mutfağı, Arap, Fars, Bizans ve Batı Mutfaklarının etkilemiş, Dünya gastronomisine değerli miras bırakmıştır.

Türkler dünya mutfağına katkısı öncelikli olarak bitki ve hayvanlardan ilkel yöntemler kullanarak beslenmişler ve bu durum tarihe yön vermiş ta ki ateşin ortaya çıkmasına kadar. Ateşin ortaya çıkmasıyla da pişirme işlemlerinin gerçekleşmesi sonucu mutfak kavramı, insanlık tarihiyle eş zamanlı ortaya çıkmıştır.

Daha sonra baca yapımı sağlanmış mutfak bina içerisine girmiş bir yiyecek deposu olarak kullanılmıştır.

Aslında farkında mısınız?Şuan ki mutfağımız geçmiş senelerin izlerini taşımakta kendi tarihimizle harmanlanmış halde. Her şey anlamını tarihinden alarak günümüze kadar gelmiş bir anlamda sağlık reçetesi olmuş. Şimdi bizde dikkat ederek sağlıklı yiyeceklere sağlıklı günlere diyerek bu atalarımızın geleneğini devam ettirmeliyiz.