Kuşlar Sabahları Neden Şarkı Söylerler?
Sabahları duyduğumuz masalsı kuş seslerinin sebepleri nelerdir?
Şafak Korosu olarak adlandırılan kuşların sabahın erken saatlerinde yüksek sesle söyledikleri şarkıların, söylenmelerinin birden fazla nedeni vardır. Şafak korosu hormonlar, akustik özellikler ve çiftleşme ile bölgesel davranışların bir kombinasyonudur; bu da kuşların sabah erken saatlerde en yüksek sesle ve en sık şarkı söylemelerini sağlar. Bu, yeni güne selam vermenin ve kuşlar dünyasındaki yerlerini belirlemenin bir yoludur.
Herkes tarafından bilinen ve kuşlara romantik bir kişilik kazandıran sebeplerden birisi, dişi kuşları çekmek için erkek kuşların şarkı söylemeleridir . Erkek kuşlar, dişileri çiftleşmeye çekmek için şarkılar söylerler. Şafak korosu, erkeklerin bölgelerini belirlemek ve dişileri bulmak için arayışa girdiği ilkbahar üreme sezonuyla çakışır.
Şarkı söylemek, yakınlardaki dişilere güçlü ve sağlıklı bir erkeğin yuva yapmaya hazır olduğunu bildirir. Ayrıca, uzun bir gece boyunca yemek yemeden sonra şarkı söylemek enerji gerektirir. Erken sabah şarkısı, erkeklerin potansiyel dişilere güçlerini ve canlılıklarını sergilemelerini sağlar ve böylece bu yüzden şafak korosu erkeğin sağlığını ve fitliğini gösterir. Hormonal faktörlerde işin içerisindedir. Mesela, Testosteron ve melatonin gibi hormonlar gün boyunca ve gece boyunca dalgalanır. Bu hormonların sabah erken saatlerdeki zirveleri, kuşların sabah erkenden yüksek sesle şarkı söyleme eğiliminde olmalarını sağlar.
Bir diğer sebep ise şarkı söylemek, erkek kuşların savunma iç güdülerine dayanır. Erkek kuşlar şafak korosu sayesinde rakip bölgelerdeki erkek kuşları uyarırlar. Sabah erkenden yüksek sesle şarkı söyleyerek, bölgelerinin sınırlarını belirlerler ve gün başlamadan önce herhangi bir işgali uyarabilirler.
Bu çiftleşme ve bölgesel savunma davranışlarının yanı sıra mekansal özelliklerde kuşlara sabah vakitleri şarkı söylemeleri için sebepler sunar. Bazı habitatlarda, güneş doğmadan önceki serin ve sakin hava, kuş şarkılarının daha uzaktan duyulmasına olanak tanır; rüzgar ve çevresel gürültüden daha az etkilendikleri için bu durum kuşların iletişim kurması için ideal bir zamandır.
Kuşlar, söyleyecekleri şarkılarını doğuştan gelen yetenekler ile çevrelerinden öğrenme kombinasyonu ile seçerler. Kşlar türlerine özgü şarkıları söylebilme kapasitesi ile doğarlar ve bu şarkıların söylenebilmesi için gerekli olan sinir yolları kendiliğinden gelişir. İnsanlarda olduğu gibi kuşlarda da öğrenmek için kritik dönemler vardır. Bu dönemlerde genç kuşlar şarkılarını babalarından öğrenirler veya sosyal gruplarındaki diğer erkekleri taklit ederek öğrenirler. Eğer bu hassas dönemde öğrenme gerçekleştirmezlerse sonradan söyleyecekleri şarkılar anormal olabilir.
Kuşlar türlerine özgü şarkılar için biyolojik kapasite ile doğarlar; ancak çoğu ötücü kuş, kritik bir gelişim döneminde yetişkin eğitmenleri taklit ederek şarkılarının belirli ayrıntılarını öğrenir. Dişiler daha sonra bu öğrenilmiş şarkıları kullanarak yüksek kaliteli eşleri tanımlar ve seçerler.
Kuşların söyledikleri şarkıların mevsimsel farklılıkları da vardır. Örneğin ilkbaharda kuşlar üreme sezonuna girdiklerinden dolayı daha sık şarkı söylerler. Uzun gün ışığı saatleri hormonal değişiklikleri tetikler; bu da erkeklerin dişileri çekmek ve bölgelerini belirlemek için şarkıyla harekete geçmelerine neden olur. Şarkı söyleme erken yazda çiftleşme döneminde zirve yapar; ancak yuvalama ilerledikçe azalır ve ebeveynlik görevleri ön plana çıkar. Geç yazda birçok kuş tüy dökme nedeniyle daha az şarkı söyler ve avlanmaya odaklanır. Sonbahar ve Kış dönemlerinde ise şarkı söyleme genel olarak önemli ölçüde azalır. Bazı türler hâlâ iletişim veya bölge savunması için ses çıkarabilir; ancak yoğunluk ve frekans ilkbahar ve yaz mevsimlerine kıyasla çok daha düşüktür.