Laboratuvarda Üretilen Yapay Tavuk Eti FDA'dan İlk Onayını Aldı

Yapay tavuk eti FDA'dan ilk onayını aldı.

2015 yılında kurulan ''Memphis Meats'' şirketi, merkezi Kaliforniya, Berkeley'de bulunan ve sürdürülebilir hücre kültürlü et yetiştirmeyi amaçlayan bir gıda teknolojisi şirketidir. 2021 yılında adını ''Upside Foods'' olarak değiştirmiştir.

2016'da laboratuvarda köfte üretimi yaptı.

2017'de laboratuvarda tavuk ve ördek eti ürettti.

Peki Yapay Etler Laboratuvarda Nasıl Üretiliyor?

Upside Foods, laboratuvarda et üretiminin birçok yönden bira ve yoğurt üretimine benzediğini ifade etmektedir.

Hayvan hücrelerinden bir numune alınır. Numuneler, kültivatör denilen bir kaba yerleştirilir. Çoğalmaları ve büyümeleri için doğru besin karışımıyla beslenir. Yaklaşık üç hafta sonra et hasat edilir ve yemeye hazırdır.

Özetle laboratuvarda yapay et, hayvanlardan alınan kültürler kullanılarak çelik tanklar içinde üretilir.

Upside Foods Yapay Et Üretiminde Son Gelişmeler

Bu girişimler, deneysel denemelerdi. Üretilen etler satışa sunulmadı ve şirket kendini geliştirmeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde, 16 Kasım'da şirket kurucusu Uma Valeti, ''Uzun zamandır bu günü dört gözle bekliyordum. FDA, tavuğumuzu yemenin güvenli olduğu yönündeki sonucumuzu kabul etti, bu da UPSIDE'ın her yerde sofralarda yer almaya bir adım daha yaklaştığı anlamına geliyor.'' şeklinde bir tweet paylaştı.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) İlk Defa Yapay Tavuk Etine Onay Verdi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), besin üretiminde yenilikleri desteklediğini ve buna örnek olarak da ilk defa hücre kültürlü yapay ete yönelik satış öncesi değerlendirmeyi tamamladığını duyurdu.

FDA, Upside Foods tarafından kültürlenmiş tavuk hücrelerinden üretilen gıdalar için pazar öncesi değerlendirmenin bir parçası olarak sunulan bilgileri değerlendirdi ve firmaya üretilen gıdanın güvenliği hakkında başka sorusu olmadığını belirtti. Böylece laboratuvar üretimi yapay tavuk eti, FDA tarafından ilk onayını almış oldu.

Bu, sadece ilk adım. Upside Foods şirketinin ürünlerini satmadan önce aşması gereken bir dizi engel var. Bunlar;

  • Üretildiği tesisin, geçerli ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gerekliliklerini karşıladığına dair resmi onay almak.
  • Üretim tesisinin, üretim aşamaları için USDA Gıda Güvenliği ve Muayene Servisi (FSIS)'nden teftiş onayı almak.
  • Ürün için USDA denetim işareti almak.

Bu onay, gıda endüstrisi için bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bakalım gelecekte bizi neler bekliyor?

KAYNAKLAR