Macellan Pengueni

Macellan penguenleri hakkında kısa bir yazı.

Macellan pengueni ya da diğer adıyla Sphenisus Magellanicus, penguengiller familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türüdür. Macellan pengueni adını Portekizli denizci Ferdinand Magellan'dan alır.

Bu sevimli penguenler, siyah-beyaz renklerde olup orta büyüklüktedirler. Ağırlıkları yaklaşık 4,5 kilogramdır ve 76 cm'ye kadar uzayabilirler.

Diğer penguen cinsleriyle karşılaştırıldığında Macellan penguenleri daha ince tüy kalınlığına ve daha ince yağ katmanlarına sahiptirler. Bundan dolayı kışın, örneğin Brezilya sahilleri gibi, daha kuzey bölgelere göç ederler.

Ana dağılım bölgeleri Şili, Arjantin ve Falkland Adaları'nın kayalık sahilleridir. Yuvaları kıyıdan birkaç yüz metre içerilerde olabilir. Arjantan'in Atlas Okyanusu sahillerindeki Punta Tombo'da, Antarktika dışındaki, dünya çapındaki en büyük penguen kolonisini oluştururlar.

Koloniler halinde yaşayan bu penguenler, kuluçkaya yatarlar. Genellikle balık, karides, denizanası ve yengeç gibi su canlılarını tüketirler.

Yumurtlama döneminden önce dişiler erkeklerden daha fazla midye kabuğu tüketirler. Bunun sebebi, sindirim esnasında midye kabuğundan çözülen kalsiyumun yumurta kabuğu oluşumunda yer alması ve yumurta kabuğunun daha sağlam bir hal almasını sağlamasıdır. Böylelikle yumurta kabuğu, tavuk yumurtasından iki kat daha kalın bir yapıda olur. Sonuç olarak da yumurta daha sağlam hale geldiği için koloni karmaşası sırasında veya sert taş zemin üzerinde kırılma oranı oldukça düşüktür.

Macellan penguenleri nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılardır. Bu duruma sebep olan baş faktör ise küresel ısınmadır. Günümüzde bu türün korunması için yaşadıkları yerlerde çalışmalar gerçekleştirilmekte ve koruma faaliyetleri devam ettirilmektedir.