Maine Coon

Maine Coon devasa boyutlarıyla dikkat çeken, Kuzey Amerika'ya has oldukça popüler bir kedi cinsidir.

Maine Coon dünyanın en büyük evcil kedilerinden biri. Öyle ki, boyu kuyruğuyla beraber 97 cm’ye, ağırlığı ise 8.2 kg’a kadar ulaşabiliyor. Bu kedi cinsini popüler yapan faktörlerin başında ise, heybetli görünümüne rağmen sosyal, sevecen ve sakin olması geliyor. Korkutucu ve tehlikeli olmak bir yana dursun, bu kediler tamamen ev yaşamına uygun, hırgür çıkarmayan sevgi dolu canlılar.

Fotoğraf: Büyük erkek bir Maine Coon (Alexandra Thiry, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons)

İlk olarak ABD’nin Maine eyaletinde, yani ülkenin kuzey doğu köşesinde keşfedilmiş olan Maine Coon, muğlak kökeni sebebiyle pek çok spekülasyonu da beraberinde getirmiş. Bu hikayeler oldukça çeşitli ve birbirinden ilginç. Bilimsel açıdan mümkün olmadığı ispatlanmış bir köken hikayesi ile başlayalım. Uzun tüyleri, kabarık kuyruğu, kuyruğunda yer alan halkası ve iri gövdesi sebebiyle, Maine Coon’un rakun ile yarı vahşi bir kedi türünün çiftleşmesinin bir ürünü olduğu düşünülmüş. Bu inanış, cinse verilen adı da açıklıyor: Rakun kelimesinin İngilizcedeki karşılığı olan “coon” ile kedinin ilk olarak keşfedildiği eyaletin isminin birleşimi.

İkinci hikâye, Fransız Devrimi’ni ve Marie Antoinette’i içeriyor. Söylentilere göre Fransa kraliçesi ABD’ye kaçmaya yeltendiği sırada sahip olduğu özel eşyaları Kaptan Samuel Clough’un gemisine yükletmiş. Yüklenenler arasında kraliçenin Ankara veya Sibirya kedilerinden oluştuğu düşünülen altı uzun tüylü kedisi de varmış. Ülkeden kaçamayan Antoinette’in eşyaları, kedilerle beraber ABD’nin Maine eyaletinin Wiscasset kentine varmış ve kraliçenin uzun tüylü kedileri kısa tüylü yerli kedilerle karışarak bugünkü Maine Coon’un atalarını meydana getirmişler.

Akla yatkın olan bir görüş ise, 11. yüzyılda Kuzey Amerika kıyılarına ulaşan Viking gemilerindeki kedilerin bölgeye yayılıp yerli evcil kedilerle çiftleşerek bugünkü Maine Coon’un atalarını oluşturduğu. Atalarının fare nüfusunu kontrol altında tutmak için Viking gemilerine alındığı düşünülen Norveç Orman Kedisi’nin bazı fiziksel yönlerden Maine Coon ile benzeşmesi, bu teorinin ortaya atılmasında etkili olmuşa benziyor. Diğer bir ihtimalse, Maine Coon’un atalarının Avrupalı kolonicilerce Kuzey Amerika’ya getirilmiş olması. Gördüğünüz gibi bu kedi ırkının kökeni tam olarak bilinmiyor.

Biraz da Maine Coon’un fiziksel özelliklerine değinelim. Bu kedi ırkı çeşitli kürk renkleriyle karşınıza çıkabilir fakat en ikonik hali, kahverengi ağırlıklı tekir kürküne sahip olduğu görünümdür. Oldukça iri cüsseli olan Maine Coon’un sağlam kemikleri ve kaslı bir yapısı vardır. Postu iki katmandan oluşur: Üst katmandakiler uzun ve yoğunken, alt katmandaki tüyler ipeksi görünümdedir. Bu çift katmanlı post, kuzeydoğu ABD’nin çetin kışlarında hayatta kalmak için gereklidir; zira hem vücudu sıcak tutar hem de su geçirmez yapısı ile ıslak zeminlerde üşütmeyi engeller. Uzun ve yoğun tüyler, karında ve gövdenin iki yanında iyice gürleşir; hatta bazılarının boyun çevresinde yeleye benzer bir görüntü oluşturur. Kuyruk ise, rakununkini andırır ve bölgenin dondurucu kışında gövdeyi sarıp ısıtmaya ve ıslaklıktan korumaya yardımcı olur. Maine Coon’un doğal çevresine adaptasyonundaki bu başarısı, parmaklarının altındaki tüy öbeklerinden de açıkça anlaşılıyor. Bu öbeklerin Maine Coon’un patilerine “kar ayakkabısı” özelliği kazandırarak karda yürümeyi kolaylaştırdığı belirtiliyor. Ayrıca bu ırkın kulaklarında da muhtemelen soğuk havaya adaptasyonun bir sonucu olarak tüy öbekleri bulunur ve Maine Coon’a vaşağımsı bir görünüm verir.

Fotoğraf: İki yaşında erkek bir Maine Coon (T. Bjornstad, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)

Maine Coon’un iri cüssesi ve gelişmiş avcılık becerileri sizi yanıltmasın; bu kedi cinsi sevecenliği ve sakinliği ile bilinir. Öyle ki, evinize gelen misafirlerinize ve kedilere bile yumuşak tavırlar sergilerler. Bu sebeple de çoğu zaman çocuklu ve kalabalık ailelerin ilk tercihi olurlar. 1985’te Maine eyaletinin resmi kedisi ilan edilen Maine Coon, bugün özellikle Abd, Avrupa ve Japonya’da popülerliğini sürdürmektedir. 


Kaynaklar

Fawcett, Kirstin. “12 Facts about Maine Coons.” Mental Floss, Mental Floss, 17 May 2022, https://www.mentalfloss.com/article/76734/12-huge-facts-about-maine-coons

“Maine Coon.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 4 Sept. 2022, https://en.wikipedia.org/wiki/Maine_Coon

Stewardson, Katrina. “Where Do Maine Coon Cats Originate from?” Maine Coon Central, 3 Oct. 2019, https://www.mainecooncentral.com/where-do-maine-coon-cats-originate-from/