Marka Otantikliğinin Etkileri

Markının otantikliği beraberinde getirdiği diğer kavramlarla birlikte tüketicinin marka üzerindeki algısını ne kadar etkilemektedir?

İnsanoğlu etkileşimde bulunduğu kişiye karşı güven duyma gereksinimi içindedir. Aynı şey tükettiği ürünler içinde söylenebilir. Kişi en sade tanımıyla kalitesine güvendiği ve tanıdığı ürünü kullanmak ister. Durumu incelediğimizde karşımıza bunların sebebini oluşturan farklı kavramlar çıkmaktadır. Bunlar sırasıyla marka otantikliği, marka sadakati ve son olarak marka aşkıdır.

Marka otantikliği tüketicide markanın gerçek, benzersiz olduğu ve vaat ettiğini yerine getirebildiği algısının oluşmasını sağlar. Oluşturulan bu algı sayesinde markaya duyulan güven artmaktadır. Tüketicinin bu algısı markanın liderlik konumunu da etkilemektedir. Bu etkiyle birlikte marka rakiplerinden farklılaşmaktadır.

Marka otantikliğinin tüketicinin güven algısını arttırmasıyla gelişen kavram marka sadakatidir. Oluşan bu güvenle birlikte tüketici sürekli olarak kullandığı markayı tercih edecek ve tekrar tekrar satın alma eğiliminde olacaktır ve marka ile tüketici arasında bir bağ oluşacaktır.

Marka ile tüketici arasında oluşan bağ ile işler biraz daha duygusallaşmaya başlar ve tüketici markaya karşı yoğun duygular hisseder. Bu tanım da bizi marka aşkına götürmektedir. Tüketicide marka aşkını yaratabilmek için marka otantikliği kavramının tüketicide yeterince yerleşmiş olması gerekmektedir çünkü otantik markaların tükecilerde marka aşkını oluşturma şansı daha yüksektir. Marka aşkının sonucunda tüketici daha fazla ücret ödemeyi göze alır.

Tüm bu kavramlar kişinin satın alma,tüketme tutumunun sebebini açıklamaktadır. Kişiye benzersiz ve güvenilir görünen otantiktik markalar zamanda kişinin tüketimini arttıracak ve ilk tercihi haline gelerek marka sadakatini oluşturacaktır. Sürekli devam bu tüketim alışkanlık halini alarak birey ve marka arasındaki güveni pekiştirecek ve bir bağ kurulmasını sağlayacaktır. Duygusal bir varlık olan insan en nihayetinde tüketmek için yaşamaktadır. Bu aşamada da marka aşkı ile tüketimini devam edecektir.