Maslak Kasırları

Minimalist Kasır: Maslak Kasırları

Maslak Kasırları Levent ve Ayazağa semti arasında yer almaktadır. Kasrın yapımı II. Mahmud döneminde başlanmıştır. Maslak Kasırları'nın inşa edilme nedeni sultanlar ait bir av ve dinlenme yeri olarak inşa edilmiştir. Kasrın büyük çoğunluğu Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise 1937-1982 yılları arasında verem mikrobunu kapmış ama henüz hastalığa yakalanmamış zayıf kişiler için sağlık kurumu olarak kullanılmıştır. Maslak Kasırları, II. Abdülhamid'in şehzadelik yıllarında ailesiyle birlikte geçirdiği kasırdır. Maslak kasırlarının daha çok mutevazi olarak inşa edildiğini görmekteyiz. II. Abdülhamid'in padişahlık yaptığı yıllarda diğer inşa ettirdiği yapılarla kıyaslarsak eğer bu yapının sade, minimalist olduğnu görmekteyiz. II. Abdülhamid burada marangozluk, bahçe bakımı gibi konularda ilgilenmiş. Bahçede çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için uğraşmıştır. Kasırın bahçe tarafına bakıldığında gayet özenli ve çeşitli bitkilerin olduğunu görmekteyiz.

II. Abdülhamid'in tahta geçmesiyle birlikte adı değişiyor ve Maslak Çiftlikat-ı Hümayunu adını alıyor. Kasırların adı o dönemde İstanbul'un su temini için kullanulan ve maslak ismiyle su dağıtım haznelerine dayandığı biliniyor. Kasrın içerisinde yer alan şunlardır; Mabeyn-i Hümayun, Kasr-ı Hümayun, Lümonluk Külhanı, Ağalar Dairesi ve Çadır Köşkü. Osmanlı Dönemi'nin 19. yüzyıla ait kalem işini görmekteyiz. Kasrın dış mimarisine baktığımuzda döneminde daha sadece inşa edildiğini görüyoruz fakat kasrın içi 19. yüzyılın mimari üslubunu görmekteyiz.

Abdülhamid burada hayvan besiciliği, at yetiştirciliği ve bölgede yer alan arazileri de satın alarak geniş bir çiftlik haline getirmiştir. Abdülhamid burayı daha çok ailesiyle vakit geçirmiştir. Burada çocuklarına müzik dersleri ve şiirler yazdığı bir kasır olmuştur. Kasrın en çok dikkat çeken bölümü ise kesinlikle kasrın bahçesi. Bahçede çeşitli bitki türlerini görmek mümkün burada. Kasır kesinlikle yaz aylarında ziyaret edilmeli. Kasır pazartesi günleri hariç her gün açık. Saat 09:00- 17:30 saatleri arasında açıktır.