Merakla Beklediğimiz Assassin's Creed Shadows

Serinin yeni oyununa dair cevaplanan birkaç soru ve genel bakış

Ubisoft’un hatta dünyanın en sevilen serilerinden biri olan Assassin’s Creed’in yeni oyunu Shadows’un resmi fragmanı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Ve ilgi çekici konseptiyle dikkatleri üzerine topladı. Ancak beraberinde bir tartışmayı da başlattı. Oyunun temasının samuraylık ve shinobilik üzerine kurulduğu evrende ana karakterlerden biri olan Yasuke’nin siyahi bir samuray olması kitle tarafından iki farklı şekilde yorumlandı. Bir taraf Yasuke’nin gerçekten yaşamış olan bir Japon efsanesinden ilham alındığını ve gayet normal olduğunu savunurken diğer taraf ise bu durumun politik doğruculuk olduğunu ve siyahi bir samuray fikrinin saçma olduğunu aynı zamanda Japonlara bir saygısızlık olduğunu düşünüyor.

Benim görüşüm ilk kesime daha yakın bir konumda bulunuyor. Tarihi figürlerin, oyunların yansıttığı dönemlerde kullanılıp varlıklarının oyuncuya hissettirilmesi aslında gayet hoş ve ince bir detay. Genelde bu tip figürleri ana karakterden ziyade yan karakter olarak görsek de bence Yasuke karakteri, hem tarihteki yeriyle hem de özgünlüğüyle oyuna renk getirecek bir karakter. Oyuncuların bir kısmının dert yandığı ve mantıksız bulduğu mevzulardan birine değinecek olursak sengoku döneminde yani 15’inci ve 16’ıncı yüzyıllarda Japonya’da bilinen tek siyahi insan olarak Yasuke nasıl gizlilik gerektiren görevlerde izini kaybettirecek?

Bu soruyu hem tarihi hem de mantığı harmanlayarak cevap vermemiz gerekirse dönemin büyük generali Oda Nobunaga, Yasuke ile ilk karşılaştığında adamlarına onu yıkamasına yönelik emir verir ancak Yasuke liflendikçe teninin daha da koyu bir renkte olduğu ortaya çıkar. Yani demek istediğim Japonlar o zamana dek siyahi bir insanın varlığına, kendini tamamen mürekkebe boyamış bir insanın var olma ihtimalinden daha düşük bir ihtimal vermişlerdir. Ancak Yasuke’yi tek farklı kılan onun ten rengi değildir. Neredeyse 10 adamın gücüne eşit olan Yasuke, Nobunaga tarafından beğenilmiş ve samuray olması için eğitimlere başlatılmıştır. Bu anlattıklarım sonrasında “İyi de hala nasıl gizleneceğine dair bir cevap yok elimizde!” diyebilirsiniz ancak fark etmediğiniz detay şu: Yasuke bir samuray. Ve samuraylar ölümden korkmayan cesur savaşçılardır. Samuraylık geleneklerinde bir insanı arkadan vurmak, pusu kurmak, gizli bir şekilde alt etmek yoktur. Samuraylık inancına terstir zaten bunlar. Samuraylar, onurlu bir şekilde mücadele eden ve ölümüne savaşan korkusuz savaşçılardır. Bu yüzden sorumuza cevap verecek olduğumuzda Yasuke, siyahi haliyle nasıl saklanacak veya nasıl dikkatleri üstüne toplamadan yoluna devam edecek gibi sorular mantıksız sorulardır. Çünkü onun böyle bir amacı olmayacak. Yasuke karakteri, oyunda daha aksiyonlu, savaş mekanikleri daha gelişmiş bir karakter olarak karşımıza çıkacak.

Peki Assassin’s Creed gibi asıl mekanikleri saklanmak, pusu kurmak ve gizli suikastlar olan bir seride oyuncular bu oyundan nasıl keyif alacaklar? Bu yeni savaş mantığı oyunu nasıl etkileyecek? Bu soruların cevabı da aslında oyunun fragmanında saklı. Assassin’s Creed Shadows, tek bir ana karaktere değil iki farklı ana karakter ve iki farklı oynayış tarzına sahip. Elimizde az önce saymış olduğumuz Assassin’s Creed’i, Assassin’s Creed yapan bu gizlilik mekaniğini bize Naoe karakteri verecek. İster shinobi tarzında; çıt çıkarmadan, kimseye fark ettirmeden, tek tek düşmanlarınızı temizleyin. İsterseniz de kimseden korkum yok deyip, kendinizi çatışmanın tam ortasında bulup bir samuray gibi aksiyonun tam merkezinde olun. Oyun içinde iki karakteri de kontrol edebilecek ve dilediğiniz zaman oynadığınız karakteri değiştirebileceksiniz.

Uzun lafın kısası Assassin’s Creed Shadows; birbirinden yeni mekanikleri, farklı bir oyun deneyimi, daha önce seri boyunca görülmemiş yeni teması ile birçok oyuncuya hitap edecek güzel bir oyuna benziyor. Ve oyun çıktığında da hiçbir oyuncunun “İyi de bu samuray siyahi! Ben bu oyunu almam!” diyeceğini sanmıyorum. Bence sıradan bir samuray karakteri yerine tarihte eşi benzeri olmayan bu karaktere sahip olmamız daha heyecan verici. Çıktığında alıp oynayacaklara şimdiden iyi oyunlar!