Metin Altıok
Geceyi usulca çektim üstüme.
14 Mart 1941'de İzmir'in Bergama ilçesinde doğan Altıok, Melahat Moral ve Süleyman Altıok'un ilk çocuğuydu. İzmir Karşıyaka'da geçen çocukluk yıllarının ardından, Karşıyaka Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Ankara'da geçen üniversite yılları, edebiyat çevresine de dahil olmasını sağlamıştır. Ancak o dönemde şairliği henüz bilinmeyen Altıok, ressamlığı ile tanınmıştır. Bu dönemde çizimlerinde örnek aldığı Abidin Dino ile tanışmış, ressamın bir dergide basılan çizimi için şiir yazmıştır. Şairin dergilerdeki şiirlerini 1976'da yayımlanan ilk şiir kitabı ''Gezgin'' takip etmiştir. 1978'de ''Yerleşik Yabancı'' yayımlanırken, 1979'da ''Kendinin Avcısı'' isimli üçüncü şiir kitabı basılmıştır.
"Uzandım usulca cigarama; yavan ömrüme katık. Ben o gün öldüm gülüm, bir daha ölmem artık."
Metin Altıok, yalın dili, duygulu söyleyişi ile şiirlerini ve hislerini insanlara da geçirmiştir. Bu yönüyle İkinci Yeni ile başlayan bireysel şiirin uzantısı olarak kabul edilmiştir. Lirik, duyarlı, melankolik yönü ağır basan şiirleriyle ön plana çıkmıştır. Metin Altıok şiirlerinde biçim açısından da çeşitlilik göstermiş sone, haiku gibi çağdaş şekillerle de kaleme almıştır. Modernlik ile gelenekselliği harmanlayarak geçmişi günümüzde bugünü de yarınımızı hatırlatarak yaşatmaktadır.
''Bir ağaç kovuğudur yüreğim benim; Ekmek parçalar koydukları, önümden gelip geçenlerin.''
Metin Altıok yıl aldığı davet üzerine Sivas'ta dördüncüsü düzenlenecek olan Pir Sultan Abdal Şenliklerine gitmek için hazırlanırken evinin kapısından son kez çıkar. 2 Temmuz 1993'de Sivas'a giden ve Madımak Oteli'nde konaklayan 33 yazardan biridir. Yangından ağır yaralı olarak çıkan Altıok komada iki gün kalmıştır ama maalesef 9 Temmuz 1993'de vefat etmiştir. Onno Tunç'un bestelediği ''Kavaklar'' adlı eseri Sezen Aksu tarafından yorumlanmıştır. Aksu bu eseri vefatından sonra Metin Altıok'a adamıştır.
Eserleri (Şiir) :
Gezgin (1976)
Yerleşik Yabancı (1978)
Kendinin Avcısı (1979)
Küçük Tragedyalar (1982)
İpek ve Kılabtan (1987)
Gerçeğin Öte Yakası (1980)
Dörtlükler ve Desenler (1990) Süveyda (1991)
Alaturka Şiirler (1992)
Yel ve Gül (1993)
Hesapişi Şiirler (1993)
Şiirin İlk Atlası (Şair ve Şiir üzerine denemeler, 1992)
Bir Acıya Kiracı (Bütün şiirleri, 1998)
Ben de şiire olan merakımın başladığı zamanlardan beri kendisini hala da güncel olarak okuyan bir insan olarak eserlerinin hayatımın her kırılma ve büyüme döneminde bana bambaşka hisler yaşattığını söylemek isterim. Bir yıl önce okuduğum bir sözü ve hissettirdiği diğer yıl bambaşka bir hisle karşıma çıkabiliyor. Bu da kendisini her zaman canlı tutacağının kanıtı olarak geliyor bana da.
Ben eğilmem gündüz ama
Geceleri kanatırım kendimi
Ben bir söz söylediğim zaman,
Kendine küçük bir pıtrak edinir.
Çok sürmez anlar başına geleceği,
Çarşılarda pazarlarda ondan selam kesilir.
Ben birini sevdiğim zaman
Göğünü durmadan genişletir.
Ama herkes rahattır kozasının içinde,
O sevgi artık kimsesizdir.
Ölsem ayıptır, sussam tehlikeli
Çok sevmeli öyleyse, çok söylemeli.