Mikrofeminizm
Kadınlar, iş yeri ve dışında cinsiyet eşitliği konusunda önemli adımlar atmış olsalar da, ‘cam tavan’ varlığı hâlâ sürüyor.
Mikrofeminizm; Kadınların iş yerlerinde karşılaştıkları günlük cinsiyetçi tavırlar ve davranışların yerine getirilen, küçük feminist adımlar olarak kadınlar ve diğer azınlık grupların karşılaştıkları günlük cinsiyetçi eylemlere tepki olarak buğün tiktokta oldukça popüler bir akım olarak karşımıza çıkıyor.
Mikrofeminizm hareketi, bireylerin cinsiyet eşitliği için yaptığı küçük eylemler olsa da, iş yeri ve dışında yapılan bu ve bunun gibi zamanla olumlu yönde seyredebilecek davranışlar toplumun cinsiyet rollerine meydan okumayı amaç edinmiş küçük ama etkili adımlar olarak bireyleri şekillendirmekte kullanılabilir.
Feminizm, buğün hâlâ ataerkil toplumlarda haksız ve bir o kadar çirkin algılara bilerek ve istenerek çekilmiş olsada, buğün aslında toplumun temel olgularından biri olarak kişi ve kişilerin temel haklarının korunmasında ilk adımı atar vaziyettedir.
Ataerkil toplumlar için bu eylemler kadının değerini vurgulamak için bile oldukça etkili ve zamanla bireyler arası etkilli iletişimler yaratabilecek güçte olabilmesi için kadın, erkek fark etmeksizin bu tür eylemleri sık sık belirli mekanlardan ziyade her yerde görebilmemiz açısından çokça önemli.
Microfeminizm'e örnek bazı davranışlar:
Toplantılarda kadınların görüşlerine öncelik vermek; İşyerlerinde kadınların fikir ve görüşlerine öncelik vermek, katkılarını vurgulamak gibi fikirlerine daha fazla kişilerce de değer verilebilmesine yol açmak.
E-Posta dizilerinde kadınların isimlerini ilk sıraya koymak; Kadın çalışanların isimlerini, E-Posta gibi kanallarda ilk sıralara koyarak görünürlük ve belirli katkılar doğrultusunda önemlerini vurgulamak.
Kadınların katkılarını vurgulamak; İşyerleri de dahil her yerde kadınların katkılarına öncelik verilmesiyle birlikte, takdir edilmelerini kolaylaştırmak ve görünürlüklerini arttırıp beraberinde harcadıkları emek, yetenek ve başarılarını överek motivasyon aşılamak.
Cinsiyetçi söylem ve davranışlara müdahale etmek; Belirli mekan ve işyerlerinde kullanılan cinsyetçi söylem, argo ve küfür gibi kadın ve diğer azınlık grupların küçük düşürülmelerini kolaylaştırıcı tavırlar fark edildiğinde müdahalelerde bulunarak, saygılı ve eşitlikçi bir ortam yaratmak.
Bu tür minik katkılarla bile toplum yararına birçok değişim beraberinde tek başına yeterli olmayabilir, bireysel mikrofeminizm eylemleri erkek egemen sistemde yeteri kadar değer görmese de uzun vadede kişi ve kişilerin farkındalığıyla, toplumda belirgin olumlu davranış biçimlerine yansıyabilme potansiyeli açısından fark yaratılabilir. Örneğin; genç ebeveynler için esnek çalışma düzenlemeleri sunmak, fiziksel erişilebilirlik özellikleri sağlamak gibi farklı ihtiyaçlar doğrultusunda politikalar oluşturmak gibi kapsayıcı bir kültürün temel taşlarını oluşturabilir.
Daha eşitlikçi ve adil toplum düzenini şekillendirebilme açısından her alanda cinsiyet ayırımının ötesinde evde, işyerinde, dışarıda sağlıklı etkili iletişimler kurularak, kadınlardan çok erkeklerin farkındalığıyla da bireyler arası karşılıklı sevgi, saygı ve eşit bir değişimin temellerini baştan yaratabiliriz.
Kaynakça;
https://www.skdturkiye.org/esit-adimlar/guncel/kucuk-feminist-adimlar-mikrofeminizm