Müzik Hatıraları Neden Hatırlatır

Müzik, bizi duyguların merkezine iten ve onları dönüştüren bir araçtır ve melodilerin bizi geçmişe götürme gücü vardır.

Herkesin başına gelmiştir. Eski bir şarkı işitirsiniz; sizi yıllar öncesine götürür. O şarkıyı dinlediğiniz anı yeniden yaşarsınız sanki. Müzikle hafıza arasındaki ilişki böylesine güçlüdür işte ve yeni araştırmalar bu anıların terapi amacıyla nasıl kullanılabileceğine dair yöntemler geliştirmeye çalışıyor.

Müziğin anımsatıcı etkisi binlerce yıldır biliniyor. İnsanın kendi hayat hikâyesine dair hafızası ve söylence geleneği alanında uzman olan David C. Rubin, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanları gibi eserlerin şiir diline ait araçlar yardımıyla sözel olarak kuşaktan kuşağa geçtiğini anlatıyor.

Yazılı hale gelmeden önce bu destanlar anlatılıyor ya da şarkı olarak söyleniyordu. Anlatı geleneği de hafızaya bağlıydı.

Beyinde hipokampus ve ön korteks adı verilen iki büyük alan hafızayla ilgilidir ve her an bilgi depolar. Depolanan bilgileri hatırlamak her zaman kolay değildir. Ritim, kafiye ve ses yinelemeleri yoluyla müzik bu bilgileri hatırlamada önemli ipuçları sağlar.

Bir anıyı bilinçli bir şekilde düşündüğümüz zaman daha önceden hatırlamadığımız bir takım ayrıntıları hatırlayabilir, duygusal olmasa da düşünsel olarak olayları tekrar yaşayabiliriz. Yaşamımızın belirli bir döneminde dinlediğimiz müziği duyduğumuzda ise hatırlama tamamen bilinçdışı bir seviyede gerçekleşir, istencimizden muaftır ve çoğu zaman yoğun duygular yaşatma gücüne sahiptir.

Müzik, hafızayı tetikleyen diğer uyaranlara oranla daha çok sosyal anıları tetikliyor.

Yazar Cretien van Campen, kokuların daha çok kişisel anıları ve kişinin o dönemde iç dünyasında yaşadıklarını tetiklediğini, müziğin ise tam aksine sosyal anıları, arkadaşlarla ya da aileyle geçirilen zamanları canlandırdığını belirtiyor.

Üstelik müziğin sahip olduğu bu gücün belirli hastalıkların tedavisinde başarılı olduğu da kanıtlandı.

Beyin hasarı sonrası kişilerin hafıza problemi yaşadığı biliniyor. Müzik ise kaybolan bu anıları geri getirebiliyor. Bunamadan muzdarip olan insanların gençlik yıllarında dinledikleri şarkılar ile anılarını tekrar canlandırabildikleri görülüyor. Depresyonla mücadele eden insanlarda ise ânın içinde çok fazla kaybolma ve tüm hayatlarını bir kaybediş gibi görme eğilimi olduğu için geçmişte dinledikleri şarkılar yaşamlarına dair farklı bir bakış açısı geliştirmelerine yardım edebiliyor. Kısacası, müziğin gücü insanları iyileştirebiliyor.

Hafızamızı Çalıştırmak için Müzik Terapisi

Bu terapi, rahatlamadan ruh halini düzeltmeye kadar pek çok farklı amaçla kullanılmaktadır. Dikkat ve hafızayı iyileştirme amacıyla da özellikle Alsheimer gibi demans vakalarında kullanılır. Ayrıca müzik terapisi bilhassa hastalığın ileri aşamalarındaki hastalar için kullanılmaktadır. 

Grup uyumunu, sosyal teması ve ruh halini iyileştirir; genelde apati, depresyon ve izolasyon yaşayan hastalarda çok pozitif bir durumdur bu. Genelde terapinin duyguları etkinleştirmek için müzik kullanma şeklinde temel bir amacı vardır ve bu duygular sayesinde hastanın önemli anları hatırlaması sağlanır.

Genelde bu amaçla hastanın gençliğinde dinlediği bir şarkıyı kullanırlar. O kişide güzel duygular uyandıran bir şarkıdır bu. Böylelikle hatıralar arasında tecrübe paylaşmaları kolaylaşır.

Hastalığın ileri aşamasındaki kişiler söz konusu olduğunda tecrübelerini paylaşamasalar bile müziği anladıkları ve bundan zevk aldıkları görülmüştür, zira işitsel yollar genelde korunur. Demans yaşayan kişilerin duyularını uyarmak için iyi bir araçtır müzik.

https://t24.com.tr/haber/muzik-anilari-neden-canlandirir,286876

https://onedio.com/haber/hepimizin-yasadigi-bir-fenomen-muzigin-insani-gecmise-goturen-gucu-ve-bilmisel-aciklamasi-739983

https://aklinizikesfedin.com/muzik-anilari-uyandirir/