Nedir Bu Quiet Luxury? Sessiz Lüks Gerçekten Sessiz Mi?

Ses getiren Sessiz Lüks

Lüks nedir? Sözlükte; ''giyim kuşamda, eşyada, harcamada, yaşam biçiminde kendini gösteren gereksiz, aşırı, gösterişli durum.'' olarak tanımlanır. Ancak bir kelimenin her insan için tek bir anlamı yoktur. Lüksü modaya uyarlamak konusu da bu durumla tam olarak bağlantılıdır. Nihayetinde moda herkes için aynı olmayabilir. Genelde lüks giyim denildiğinde akıllara benim aşırı derecede göz yorucu olduğunu düşündüğüm, aşağıdaki gibi; logolar içinde kaybolmuş, fazla gürültülü görünümler gelir.

Ancak Quiet Luxury yani türkçesiyle Sessiz Lüks kavramı geldi geleli; lüks stile karşı olan oldukça avangart bakış açısını kurtardı diyebiliriz. Adı her ne kadar ''Quiet'' Luxury olsa da Pinterest ve çağımızın, stilleriyle ilham veren isimleri sayesinde oldukça yüksek sesli bir şekilde adını duyurmayı başardı. 2023'te bu kavram Google ve Pinterest aramalarında %337 artış gösterdi.

Quite Luxury kavramı özünde zamansız, high-quality, ve minimalist parçalara yatırımı vurgulayan, yeniden dirilen bir moda akımıdır. Bu akım stilde oldukça minimalizmden yanadır. İşte size Quiet Luxury kavramının bileşenleri; Nötr ve pastel renkler, maximal desenlerden yoksun tasarımlar, usta bir terzilik, temiz çizgiler, net kesimler ve sofistike bir işçilik... Bu talimatlarla her kesim bu akımı yakalayabilir demek isterdim ancak maalesef biraz zor. Bunun nedeni bu akımdaki ''en kaliteliyi al ancak daha az al'' yaklaşımıdır. Örneğin 100 adet fast fashion parça alışverişi yapmak yerine Loro Piana'dan 1 adet kaşmir kazak, The Row'dan 1 adet ipek elbise, 1 adet Toteme marka ceket alınmasını öneriyor bu akım. Kaliteli kumaşlardan üretilen ürünler de makul bir fiyata elbette satılmaz. Uzun ömürlü bir ürün söz konusu ise marka tüketiciden hep bir adım öndedir kullanım sayısını kestirir, belki de ona göre fiyat koyar. Bu nedenle bütçe dostu mudur tartışılır. Tüketim çılgınlığı ve fast fashion kavramlarına tepki olarak doğmuş bir akım sanki sessiz lüks akımı... Sürdürülebilirliğe de her anlamda katkı sağlıyor bu trend, az alıp öz almayı tanımlaması tüketiciyi bir nevi olası tüm ''gereksiz'' alışverişlerden kurtarıyor. Tasarımlarını çok yakından takip ettiğim ve bu akıma örnek parçalar çıkartan markalar mevcut. Quite Luxury denince aklıma ilk gelen ise; Loro Piana'nın zamansız parçaları oluyor.

Loro Piana Fall 2024 ready-to-wear runway, fashion show & collection photos, at Milan Fashion Week, February 2024.


Loro Piana Fall Winter 2024


Sessiz lüks diyince Brunello Cucinelli'den bahsetmemek olmaz.

Brunello Cucinelli Fall Winter


Brunello Cucinelli Spring Summer

Ready to Wear 2024 koleksiyonunun da çok iyi bir örnek olabileceğini düşündüğüm Max & Mara


Max Mara Fall 2023 Ready-to-Wear collection


Max Mara Fall 2023 Ready-to-Wear collection


Max Mara Fall 2023-2024 Ready-to-Wear collection


Gelelim bu akımı en güzel taşıyanlara...

Sofia Richie Grainge

Lionel Richie'nin kızı Sofia Richie, bir ''nepo baby'' den fazlası olduğunu kanıtladı ve son dönemin tartışmasız en hızlı yükselen ''It Girl'' ünvanını kaptı. 2023 yılında çocuksu bir görünümden sofistike ve kadınsı bir görünüme geçen Sofia'nın tarzında fark edilen bu radikal değişiklik sosyal medya kullanan moda tutkunu bir kesimin ona hayran olmasına sebep oldu. Ben de bu kesimden biri olarak söyleyebilirim ki Sofia'nın zaman zaman tercih ettiği zamansız, minimal parçalar ona çok yakışıyor.

Rosie Huntington-Whiteley

Ünlü model Rosie Huntington-Whiteley'nin ikonik ayna selfieleri sanırım onunla ilgili en aşina olduğumuz görüntü olabilir. Muhteşem fiziğinin yanısıra kombinlediği zarif ve klasik parçalar tam bir sessiz lüks. Genellikle zamansız ve klasik parçaları tercih eden model; düz renk midi boy elbiseleri, blazer ceketleri ve yüksek bel pantolonları gardırobundan eksik etmiyor. Her parçanın kumaş ve kesiminin ne kadar kaliteli olduğunu tek bakışta anlayabiliyorsunuz, üstelik parçaların bunun için bir logoya ihtiyacı yok... Renk paletinde ise beyaz, siyah, bej gibi nötr tonları öne çıkartarak bu akımın öncülerinden biri oluyor.

Kate Middleton

Yakın dönemde hakkında kayıp dedikoduları çıkan Galler Prensesi Quiet Luxury akımının akla ilk gelenlerinden elbette... Gelin biz de onun tarzında kaybolalım. Yumuşak tonlarda paltolar, ikili takımlar ve gömlek süveter ikilisini sıklıkla tercih eden Kate bizi şaşırtmıyor ve her fotoğraflandığında kombininin getirdiği asaleti yanında bir çanta gibi taşıyor. Giydiği sofistike ve durgun parçalar bize Prenses Diana'nın tarzını hatırlatıyor.

Ulaşılabilir ve örneklerime göre çok daha ekonomik markalarda da elbette muadil parçalar mevcut. Bulmak için Massimo Dutti, Zara, İpekyol, Yargıcı, NetWork gibi mağazalara bakabilirsiniz.

Sonuç olarak Quiet Luxury yani Sessiz Lüks akımı adının aksine oldukça ses getirdi. Anlıyoruz ki bir kıyafet, markasını bağırmadan kendini, kalitesini birçok özelliğiyle gösterebilir. Hatta bağırdıkça bir o kadar kalitesiz bir görünüm sunar ve gürültüden başka hiçbir şey ortaya çıkmaz.