Sürdürülebilir Moda

Sürdürülebilir moda nedir ve hayatımıza nasıl entegre edebiliriz?

Sürdürülebilir modayı son 5 senedir daha çok duyar olduk. Nedir bu sürdürülebilir moda?

Sürdürülebilir moda, hızlı moda anlayışına karşı oluşmuş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akımdır. En azından internete "sürdürülebilir moda" yazdığınızda karşınıza çıkacak olan açıklama bu.

Peki ya ülkemizde sürdürülebilir moda hakkında neler biliyorsunuz? Büyüklerimize dönüp baktığımızda, onların bunu ne kadar iyi yaptıklarını söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse; eski tişörtleri patchwork ile battaniyeye dönüştürme.

Türkiye'deki sürdürülebilir modayı en iyi anlamak için DW'nin videosunu izlemek en iyisi olacaktır.


Hızlı modanın hayatımıza girişi ile eski alışkanlıklar rafa kalktı. Bununla birlikte tonlarca atık fazlalığı çıktı. Günde en az iki bin beş yüz ton kıyafet çöpe atılıyor. Bunların yarısından fazlası geri dönüştürülemiyor. Peki bunlara ne mi oluyor? Ben size söyleyeyim, çöplükte duruyorlar. Maalesef ki bu, dünyanın kaldırabileceği bir durum olmaktan çıkmaya başlıyor.


İşte bu yüzden hızlı modaya karşılık sürdürülebilir moda ile karşınızda duruluyor. Hayatınızdaki tişörtü rengi soldu diye çöpe atmak mı, yoksa o tişörtten yeni şeyler üretmek (upcycling) mi? Seçim size kalmış.

Sürdürülebilir modayı hayatınıza entegre etmenin beş yolundan bahsedeceğim size:

1-İstemediğiniz ya da ihtiyacınız olmayan sadece ucuz olduğu için kıyafetler almayı bırakın. Hepimiz biliyoruz ki asla o kıyafetleri giymeceğiz ve dolabımızda sadece yer kaplayacaklar.

2-İkinci el alışverişe öncelik verin. "Başka birisinin kıyafetlerini giyemem." diyenler, umarım mağazadan aldığınız kıyaftleri yıkamadan giymiyorsunuzdur. Zira onları da mağazalarda başkaları deniyor.

3-Uzun süreli kullanacağınız eşyalara yatırım yapın. 50 TL'ye aldığınız tayt en fazla sizi iki ay idare edebilecek iken, 500 TL'ye aldığınız tayt sizi iki yıl idare edebilir.

4-Yeni trendlere takılmadan kendi tarzınızı keşfedin. Farkına varacaksınız ki, gelip geçici moda akımları sadece heyecan yaratmak için varlar.

5-Kıyafetlerinize çevreye duyarlı bir şekilde özen gösterin. Elde yıkamanız gerekeni elde yıkayın ama suyu da kapatmayı ihmal etmeyin.


Türk-Sürdürülebilir Markalar

1-Salty People

2-Sculpture


3-OhSevenDays

4-Atölye Ren

5-One Square Meter