Öfke İle Başa Çıkma Yolları

Öfke ile başa çıkmanın adımları.

Öncelikle öfkenizi kabul edin. Kabul edilmeyen öfke dolaylı yollardan bireye daha çok zarar verecektir. Daha sonra öfkenizin kaynağını bulun. Eğer öfkenizi kabul ettiyseniz büyük bir yol kat etmişsinizdir. Şimdi ise öfkenizin nereden geldiğini bulmanız gerekir. Bu bazen birine kızmış olmak veya bir olaya aşırı tepki vermek şeklinde kendini belli eder. Bu da öfkelenmenize neden olur.

Bazen öfkemizin nedeni kendimizden statü olarak yüksek olan kişilerden kaynaklanabilir. Böyle durumlarda öfkemizi o kişiye yöneltmek yerine ailemize yöneltiriz, haksız yere ailemize bağırırız. Bu duruma psikoloji alanında yer değiştirme denmektedir. Buna örnek olarak patrona kızıp stajyere bağırmak veya evdeki bireylere bağırmak verilebilir.

Yer değiştirmenin bir diğer nedeni kişinin kendi egosunu savunma ihtiyacıdır. Buna örnek olarak eşi ile yolculuk yapan bireyin yanlış bir yola girdiğinde bu durumun suçlusu olarak kendisini değil eşini suçlu görmesi verilebilir.

Ardından sizi öfkelendiren durumun ne olduğunu anlamaya çalışın. Bu bir kişinin söylediği bir şey ise öfkenizin nedeni bellidir.

En son olarak öfkenizin gerçek bir temele dayandığını düşünüyorsanız öfkeniz ile mücadele etmeniz daha da kolaylaşacaktır. Böylece o durumda ne yapılması gerektiğini hem kendinize hem de çevrenize ifade edebilirsiniz.

Örnek verecek olursak, alışverişte biri sizin sıranızı almaya çalıştı o kişiye sıranın sonunun arkada olduğunu ifade edebilirsiniz. Böylece öfkelenip kendinizi bitirmek yerine kendinizi rahatça ifade ediyor olursunuz.